Στη Θεσσαλονίκη, είναι αρκετοί οι οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που αγνοούν τον κανονισμό και παρκάρουν παράνομα, κλείνοντας ράμπες για άτομα με αναπηρίες. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου παρκάρουν σε διαδρομές τυφλών ή σε στενά πεζοδρόμια, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα, γονείς με καροτσάκια και ηλικιωμένους. Ορισμένοι από αυτούς ενδέχεται να πιστεύουν ότι θα γλιτώσουν από πρόστιμα από την Τροχαία ή τη Δημοτική Αστυνομία, ωστόσο, τώρα «τιμωρούνται» με ειδικά καρτελάκια που προάγουν τον σεβασμό.
Αυτά τα πλαστικοποιημένα καρτελάκια φέρουν τις λέξεις «Respect» ή «Σεβασμός» και έχουν δημιουργηθεί από τον Οργανισμό Προσβασιμότητας ACT NOW, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Τοποθετούνται με tire up στους καθρέφτες, στις πόρτες ή στους υαλοκαθαριστήρες των παράνομα παρκαρισμένων οχημάτων, προκαλώντας έτσι «πονοκέφαλο» στους παραβάτες οδηγούς, καθώς απαιτούν λίγο παραπάνω χρόνο για να τα απομακρύνουν.
«Το να βρεις τρόπο να κόψεις το tire up είναι η ελάχιστη ταλαιπωρία για έναν παραβάτη οδηγό, σε σύγκριση με την ταλαιπωρία που προκαλεί στους συμπολίτες του, όπως το να παρκάρει σε μέρη που εμποδίζουν την πρόσβαση», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Mακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φίλιππος Παπαχαραλαμπίδης, πατέρας του μικρού Λέανδρου, ο οποίος έχει χάσει την όρασή του από την ηλικία των 2,5 ετών και έγινε γνωστός από την καμπάνια «A Ball for All» (Μια Μπάλα για Όλους).
Ο δήμος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τον Οργανισμό ACT NOW, μετά από συνάντηση του κ. Παπαχαραλαμπίδη με τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να εκτυπωθούν 10.000 τέτοια καρτελάκια, τα οποία θα διανεμηθούν σε ευαισθητοποιημένους πολίτες για να χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης, καθώς και σε μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας.

Τα καρτελάκια θα διανεμηθούν ευρέως στο Φεστιβάλ Ατόμων με Αναπηρία, που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στις 9, 10 και 11 Μαΐου. Το τριήμερο θα περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ανάδειξη των ικανοτήτων των ατόμων με αναπηρίες, όπως συναυλίες και πάρτι, σύμφωνα με την ειδική σύμβουλο του δημάρχου Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία, Σοφία Σκαμπαρδώνη, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Μέχρι τώρα, τα καρτελάκια έχουν μεγάλη ζήτηση και έχουμε δεχθεί κλήσεις από πολλές περιοχές της χώρας για να τα προμηθευτούν. Έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με δήμους που θέλουν να εκτυπωθούν περισσότερα», δήλωσε ο κ. Παπαχαραλαμπίδης.
Για τον πατέρα του Λέανδρου και όλους τους υποστηρικτές του Οργανισμού ACT NOW, «η λέξη σεβασμός είναι καθοριστική. Αν διασφαλιστεί ο σεβασμός μεταξύ των πολιτών, θα λυθεί και το ζήτημα της προσβασιμότητας. Διότι αυτός που παρκάρει παράνομα, ενδέχεται να διαπράξει και άλλες αδικίες στην καθημερινότητά του».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, καθημερινά επιβάλλονται πολλές κλήσεις για αντικοινωνική στάθμευση. Εκτός από το πρόστιμο, οι παραβάτες αντιμετωπίζουν την αφαίρεση πινακίδων, αδειών κυκλοφορίας και διπλωμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ