Σήμερα (18/05), στη διάρκεια ενός συνεδρίου με τίτλο «Δώρο & Γέφυρα Ζωής», η Κέλλυ Καμπάκη, μητέρα της 21χρονης Έμμας που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 2022, και η Σάντυ Λέντη, λήπτρια της καρδιάς της, συζήτησαν τη σημασία της δωρεάς οργάνων και την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού.
Στην πρώτη τους δημόσια εμφάνιση, οι δύο γυναίκες μοιράστηκαν την εμπειρία τους, τους φόβους και το ψυχολογικό βάρος των αποφάσεών τους, καθώς και τις δυνάμεις και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη διαδικασία, όπως ανέφερε η voria.gr.
«Μόλις τρεις μήνες πριν το ατύχημα, η Έμμανουέλα, μαζί με τη μικρή μου κόρη, μου είχε πει ότι αν συνέβαινε κάτι, ήθελαν να δωρίσω τα όργανά τους. Αν και ένιωσα πανικό, δεν ήθελα να το συζητήσω τότε», ανέφερε η μητέρα. «Δεν είχα ποτέ σκεφτεί τη δωρεά οργάνων και δεν φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση. Ακόμα και μετά τη δωρεά, ένιωθα ντροπή να μιλήσω για το θέμα».
Στο συγκινητικό αυτό κλίμα, η κ. Καμπάκη περιέγραψε τις τραγικές στιγμές μετά το ατύχημα μέχρι την απόφαση να δωρίσουν τα όργανα της κόρης της. «Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου, αποφασίσαμε να δωρίσουμε τα όργανά της σύμφωνα με την επιθυμία της. Θέλαμε να συνεισφέρουμε κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει». Μαζί, τόνισε την αναγκαιότητα ενημέρωσης των πολιτών γύρω από την δωρεά οργάνων, λέγοντας: «Όλοι είναι ανενημέρωτοι και τα βήματα που γίνονται δεν είναι αρκετά».
Στη συνέχεια, η κ. Καμπάκη ανέφερε την ψυχολογική πίεση της απόφασης που πήραν. «Σκεφτόμουν αν οι λήπτες θα ήταν άνθρωποι καλοί και ζεστοί, όπως η κόρη μου. Βρήκα χαρά όταν γνώρισα κάποιους από αυτούς».
Η Σάντυ Λέντη, που έλαβε την καρδιά της Έμμας, μίλησε για την ξαφνική της ανάγκη για μεταμόσχευση. «Μέχρι τα 32 μου, ήμουν υγιής, αλλά μετά από μία τυχαία εξέταση, διαγνώστηκα με οξεία μυοκαρδίτιδα. Ήταν μια περιπέτεια δέκα ετών», ανέφερε. «Όταν βρήκα ότι το μόσχευμα προήλθε από την Έμμα, το συναίσθημα ήταν έντονο καθώς γνώριζα το πρόσωπο πίσω από τη ζωή που μου δόθηκε».
Αναλογιζόμενη τη διαδικασία της δωρεάς, η κ. Λέντη ανέφερε: «Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή σου στηρίζεται στον θάνατο κάποιου άλλου, αλλά αναγνωρίζεις τους ανθρωπιστικούς λόγους πίσω από τη δωρεά οργάνων».
Καθώς οι δότες και οι λήπτες παραμένουν ανώνυμοι, οι δύο γυναίκες κατάφεραν, χάρη στη δημοσιότητα γύρω από το ατύχημα, να επικοινωνήσουν και να συναντηθούν. «Όταν συναντηθήκαμε, νιώθαμε την καρδιά της Έμμας να χτυπά», είπε η κ. Λέντη. «Αν και η κόρη μου δεν είναι πια εδώ, οι άνθρωποι που έλαβαν τα όργανά της είναι πλέον κομμάτι της ζωής μου».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η οικογένεια της Έμμας εκπλήρωσε την επιθυμία της δωρεάς, με τους γιατρούς να προχωρούν στη λήψη των κερατοειδών, των δύο νεφρών, του ήπατος και της καρδιάς.