«Το κύριο ζητούμενο για τη χώρα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη, σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο του 2022.
«Με πλήρη υπευθυνότητα, θα διεξάγουμε λεπτομερή έλεγχο των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων – 2004, 2011 και 2016 – καθώς έχουμε διαπιστώσει ότι ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν λάβει χρηματοδότηση χωρίς να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις. Σύμφωνα με το νόμο, σε αυτές τις περιπτώσεις, εκδίδονται αποφάσεις για την επιστροφή των χρημάτων, και είμαστε αποφασισμένοι να ανακτήσουμε ακόμη και το τελευταίο ευρώ», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σχετικά με τον νόμο του 2022, ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα 13 καθεστώτα ήταν δυνητικά και δεν προκηρύχθηκαν όλα λόγω δημοσιονομικών περιορισμών. Από τα 4 καθεστώτα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, δύο αφορούν τη μεταποίηση και δύο τον τουρισμό, με περίπου 470 ενεργοποιημένα επενδυτικά σχέδια, που αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 6.388 νέες θέσεις εργασίας. «Ακολουθούν τα καθεστώτα στον τομέα της αγροδιατροφής και της γενικής επιχειρηματικότητας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έχουν προτεραιότητα οι δύο περιοχές, η Θράκη για σημαντικούς εθνικούς λόγους και η Θεσσαλία, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές».
«Πόσα χρήματα καταφέρατε να ανακτήσετε από τους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011;» ρώτησε τον Χάρη Μαμουλάκη ο κ. Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας ότι στο κόμμα του πίστευαν ότι θα περνούν πάντα απαρατήρητοι. «Δεν έχετε αλλάξει, αυτή είναι η αιτία που βρίσκεστε στη δυσχερή θέση που βρίσκεστε και δεν θα βγείτε όσο δεν ξεκαθαρίζετε τη σχέση σας με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία» τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, ενώ αναφέρθηκε και στον νέο αναπτυξιακό νόμο, που περιλαμβάνει εξασφαλισμένους πόρους ύψους 900 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών, της μεταποίησης και μεγάλων επενδύσεων.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, μίλησε για αναποτελεσματικότητα του Αναπτυξιακού Νόμου και σοβαρά ζητήματα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Ο κ. Μαμουλάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τον Ιανουάριο του 2022, ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα είχαν ενεργοποιηθεί όλα τα 13 καθεστώτα, ενώ έως σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί μόλις τέσσερα. Επιπλέον, υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού, Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος είχε καυτηριάσει την υπερβολική αναμονή για την έγκριση των επενδυτικών σχεδίων. «Για ποιο λόγο διαψεύστηκαν οι κυβερνητικές υποσχέσεις σχετικά με την ενεργοποίηση όλων των καθεστώτων του ν.4887/2022, παρά την παρέλευση τριών ετών;» σχολίασε ο κ. Μαμουλάκης, προσθέτοντας ότι και οι υποσχέσεις για μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση διαδικασιών έχουν διαψευστεί.
Ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε επίσης σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Πλεύσης Ελευθερίας Ελένης Καραγωργοπούλου αναφορικά με «καταστροφικές στρατηγικές επενδύσεις στην Ίο».
Η βουλευτής επισήμανε ότι η συζήτηση διεξάγεται σε μια περίοδο όπου η λέξη συγκάλυψη έχει ταυτιστεί με την κυβέρνηση της ΝΔ και σημείωσε ότι αυτή η συγκάλυψη επεκτείνεται σε πολλούς τομείς.
«Δυσκολεύομαι να αποδεχτώ την εκμετάλλευση μιας τραγωδίας για να ασκήσετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχει λογική σύνδεση μεταξύ της τραγωδίας στα Τέμπη και μιας τουριστικής επένδυσης στην Ίο», αντέτεινε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση της Ελένης Καραγεωργοπούλου.
Η κ. Καραγεωργοπούλου αναφέρθηκε σε στρατηγική επένδυση που έχει προγραμματιστεί και «θα επιτρέψει, στην πραγματικότητα, φαραωνικά σχέδια δόμησης συνολικής επιφάνειας 13.652,56 τμ, που χαρακτηρίζονται μεν ως «ήπια ανάπτυξη», αλλά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ίου και τον απαιτούμενο, νόμιμο χωροταξικό σχεδιασμό».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε το ιστορικό της επένδυσης, η οποία ξεκίνησε το 2014, είχε λάβει εγκεκριμένη χρήση αιγιαλού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -όπου στο παρελθόν είχε πρόεδρο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου- και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
«Το αν θα προχωρήσει η επένδυση εξαρτάται από την έγκριση της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη συμφωνία της περιφέρειας», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.