Ανακοινώθηκαν σχέδια για τη δημιουργία δέρματος από το DNA του Τυραννόσαυρου, επιτρέποντας την παραγωγή διαφόρων προϊόντων (ρούχα, τσάντες, καθίσματα αυτοκινήτου κ.ά.) από το δέρμα αυτού του προϊστορικού θηρίου.
Μια ομάδα επιστημόνων σχεδιάζει να «συνδυάσει τη δημιουργική καινοτομία, τη γονιδιωματική μηχανική και την προηγμένη μηχανική ιστών για την παραγωγή βιώσιμων πολυτελών υλικών από προϊστορικά είδη». Η προσπάθεια στηρίζεται σε προηγούμενη έρευνα που αφορούσε την εξαγωγή κολλαγενούς από ένα απολίθωμα T.rex που βρέθηκε το 1988 στη Μοντάνα.
Αυτό το δείγμα ήταν ένα από τα πιο πλήρη που έχουν βρεθεί, περιλαμβάνοντας ακόμη και διατηρημένες πρωτεΐνες αίματος. Η ομάδα ειδικών σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτό το θραύσμα για να αναδημιουργήσει μια πλήρη αλληλουχία κολλαγόνου του T.rex. Αφού επιβεβαιώσουν ότι είναι γενετικά όμοιο με αυτό του βασιλιά των δεινοσαύρων, θα το ενσωματώσουν σε εργαστηριακά αναπτυγμένα κύτταρα δέρματος, ώστε να αναδημιουργήσουν το δέρμα αυτού του κορυφαίου θηρευτή της Γης.
Η πρωτοβουλία υλοποιείται από κοινού από την The Organoid Company, τη Lab-Grown Leather Ltd, και την εταιρεία δημιουργικού VML, με το δέρμα να αναπτύσσεται σε εργαστήριο στο Νιούκαστλ της Βρετανίας. «Αυτό το έργο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την προηγμένη τεχνολογία του γονιδιώματος και των πρωτεϊνών για τη δημιουργία νέων υλικών. Μέσω της ανακατασκευής και βελτιστοποίησης αρχαίων πρωτεϊνικών αλληλουχιών, μπορούμε να σχεδιάσουμε το δέρμα του T.rex, ένα βιοϋλικό εμπνευσμένο από την προϊστορική βιολογία, και να το κλωνοποιήσουμε σε προσαρμοσμένα κύτταρα», δήλωσε ο Τόμας Μίτσελ, Διευθύνων Σύμβουλος της The Organoid Company.
Ο Μπας Κόρστνερ, επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος της VML, πρόσθεσε: «Με το δέρμα του T.rex αξιοποιούμε τη βιολογία του παρελθόντος για τη δημιουργία πολυτελών υλικών του μέλλοντος. Αυτή η πρωτοποριακή συνεργασία ενσωματώνει τη δημιουργική καινοτομία με τη σύγχρονη βιοτεχνολογία».
Οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας επισημαίνουν ότι οι περιβαλλοντικές και ηθικές συνέπειες της σχέσης τους είναι σημαντικές. Η παραδοσιακή παραγωγή δέρματος συνδέεται με εκτεταμένη αποψίλωση δασών, ενώ ορισμένες διαδικασίες βυρσοδεψίας περιλαμβάνουν τη χρήση βλαβερών χημικών, όπως το χρώμιο, που μπορεί να προκαλέσουν ρύπανση.
Naftemporiki.gr