Με δηλώσεις ότι θα «τσακίσει» οποιονδήποτε αντισταθεί στις αλλαγές, ο Ντέιβιντ Ρίτσαρντσον, ο νέος επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA), μίλησε σήμερα για πρώτη φορά στο προσωπικό της υπηρεσίας.
Ο Ρίτσαρντσον ανέλαβε τα καθήκοντά του μία ημέρα μετά την τοποθέτησή του στη θέση του επικεφαλής της FEMA, αναλαμβάνοντας από τον υπηρεσιακό επικεφαλής Κάμερον Χάμιλτον, ο οποίος απομακρύνθηκε μετά από δηλώσεις που έκανε σε ακρόαση στο Κογκρέσο, σχετικά με την κατάργηση της υπηρεσίας.
Από την αρχή της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει τη FEMA, κατηγορώντας την για αναποτελεσματικότητα και πολιτική προκατάληψη, προτείνοντάς την να «κλείσει». Μαζί με την Κρίστι Νόεμ, ζητούν συρρίκνωση ή και κατάργηση της υπηρεσίας, ισχυριζόμενοι ότι πολλές από τις λειτουργίες της μπορούν να αναληφθούν από τις πολιτείες, κάτι που έχει οδηγήσει σε μειωμένη ομοσπονδιακή βοήθεια για καταστροφές.
«Εγώ, και μόνο εγώ…»
Ο πρώην πεζοναύτης και βετεράνος πολέμου, που πριν ήταν υφυπουργός DHS, δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης στο προσωπικό ότι κάθε απόφαση, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών, θα περνά από εκείνον. «Εγώ, και μόνο εγώ στην FEMA, εκπροσωπώ την FEMA. Είμαι εδώ για να υλοποιήσω την πρόθεση του προέδρου για την υπηρεσία», δήλωσε.
Αναφερόμενος στην εμπειρία του με μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι περίπου το 20% των οργανισμών αντιστέκεται σε αλλαγές. «Συσκότιση, καθυστέρηση, υπονόμευση. Αν ανήκετε σε αυτό το 20% και νομίζετε ότι αυτές οι τακτικές θα σας βοηθήσουν, είστε γελασμένοι, γιατί θα σας τσακίσω», είπε. «Μην σταθείτε εμπόδιο. Ξέρω όλα τα κόλπα», πρόσθεσε.
Η αλλαγή στην ηγεσία έρχεται τη στιγμή που η υπηρεσία, αρμόδια για τον συντονισμό της ομοσπονδιακής αντίδρασης σε καταστροφές, βοηθά τις πολιτείες και τις τοπικές κοινότητες να προετοιμαστούν για την έναρξη της περιόδου των τυφώνων, που ξεκινά την 1η Ιουνίου.
Ο Χάμιλτον είχε ήδη λάβει μέτρα για τη μείωση δαπανών και περιορισμούς στις αρμοδιότητές της. Τον Απρίλιο, είχε στείλει προτάσεις στον Λευκό Οίκο για τη μείωση του ρόλου της FEMA στην αντιμετώπιση καταστροφών.
Απόρριψη αιτημάτων βοήθειας
Στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, ο Τραμπ είχε απορρίψει καίρια αιτήματα για βοήθεια σε περιπτώσεις καταστροφών, προτάσεις που είχαν υποβληθεί από πολιτείες, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, και θα είχαν εγκριθεί προηγουμένως.
Ο Ρίτσαρντσον διαβεβαίωσε ότι θα περιορίσει τις δραστηριότητες της υπηρεσίας σε εκείνες που «είναι νόμιμες και εντός της αποστολής μας», υπογραμμίζοντας ότι κάθε άλλη δράση θα ισοδυναμούσε με σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων.
Το εργατικό δυναμικό της FEMA έχει ήδη μειωθεί, με περίπου 2.000 εργαζόμενους να έχουν αποδεχτεί κίνητρα για αποχώρηση ή να έχουν απολυθεί από την αρχή της θητείας του Τραμπ, με αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού κατά περίπου το ένα τρίτο. Ο Μάικλ Κόεν, πρώην επικεφαλής της FEMA, εκτιμά ότι οι δηλώσεις του Ρίτσαρντσον θα πλήξουν περαιτέρω το ηθικό του προσωπικού.
«Νομίζω ότι θα οδηγήσει σε περισσότερες αποχωρήσεις από την υπηρεσία, κάτι που θα μειώσει περαιτέρω την ικανότητα της FEMA όταν προκύψει το επόμενο καταστροφικό γεγονός».
Πηγή: ΑΜΠΕ