Από τον Μιχάλη Κατρίνη, βουλευτή Ηλείας, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
ΠΡΟΣΦΑΤΑ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε με ενθουσιασμό το υπερπλεόνασμα των 11,4 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, το πλεόνασμα προήλθε από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ανάπτυξη.
Ωστόσο, μπορεί να παραβλέπει σκόπιμα την υπερφορολόγηση και την περιοριστική πολιτική δαπανών, που οδήγησε σε αυξανόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις;
ΧΡΗΜΑΤΑ που το κράτος οφείλει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επιδοτήσεις τουριστικών καταλυμάτων, επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου, αποζημιώσεις προς αγρότες, μικρά φωτοβολταϊκά, προμηθευτές των νοσοκομείων και των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και μικροεργολάβους που συμμετέχουν σε προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ» και το «Αναβαθμίζω».
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ είναι αμείλικτα: από το 2019 έως το 2025, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου εκτοξεύθηκαν από 1,99 δισ. σε 3,35 δισ.
Τον Φεβρουάριο του 2025, οι οφειλές των νοσοκομείων ανέρχονταν σε 1,3 δισ., οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης σε 600 εκατ., οι οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε 280 εκατ., και οι φορολογικές επιστροφές σε 824 εκατ., σύμφωνα με τα δεδομένα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ αυτή, η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί δύο φορές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρώτη φορά ήταν τον Νοέμβριο του 2023, λόγω καθυστερήσεων πληρωμών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.
Η δεύτερη φορά ήταν τον Απρίλιο του 2024, εξαιτίας της καθυστέρησης στη ρύθμιση των οφειλών, όταν οι προμηθευτές παραιτούνται από τους τόκους υπερημερίας, κάτι που παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό σίγουρα ακυρώνει την αφήγηση περί «Ελλάδας 2.0».
ΠΡΩΤΟ ΖΗΤΗΜΑ: Το κράτος απαιτεί συνέπεια από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις όταν οφείλουν σε εφορία και ΕΦΚΑ, προχωρώντας σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Ταυτόχρονα, το κράτος καθίσταται κακοπληρωτής, οδηγώντας χιλιάδες επιχειρήσεις σε οικονομική δυσχέρεια, καθώς τις τιμολογεί, τις φορολογεί, αλλά δεν τις πληρώνει!
ΔΕΥΤΕΡΟ ΖΗΤΗΜΑ: Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με περιορισμένη ρευστότητα και δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, οι καθυστερήσεις πληρωμών από το Δημόσιο μπορεί να οδηγήσουν σε λουκέτο.
Οι μεγάλες εταιρείες διαθέτουν ρευστότητα και πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια.
Μη πληρώνοντας, η κυβέρνηση αλλοιώνει τον ανταγωνισμό που είναι αναγκαίος σε μια αγορά όπου κυριαρχούν οι καρτέλ στις περισσότερες εγχώριες βιομηχανίες.
ΤΡΙΤΟ ΖΗΤΗΜΑ: Υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με τα κριτήρια και τις διαδικασίες αποπληρωμής, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της αγοράς.
Χρειάζεται να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες και κριτήρια στη διαδικασία πληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, χωρίς εξαιρέσεις και προνομιακή μεταχείριση.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ οφείλει να καθορίσει άμεσα ένα σαφές πλαίσιο για την άμεση και διαφανή αποπληρωμή αυτών των χρεών και την αποφυγή νέων, όπως έχει προτάξει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Εκτός αν προτιμά να πανηγυρίζει τα πλεονάσματα εις βάρος χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων.
Είναι θέμα επιλογής, αλλά και επιβίωσης της αγοράς.