Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει τη λύπη της για το περιεχόμενο ορισμένων έργων της έκθεσης «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου – Ενδιάμεσος Χώρος», που φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη. Η Σύνοδος συνήλθε τη Δευτέρα και την Τρίτη υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς την κυβέρνηση.
«Αφορμή για την έκφραση της λύπης της ΔΙΣ αποτέλεσε η έκθεση έργων ζωγραφικής με τίτλο «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου – Ενδιάμεσος Χώρος», η οποία φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη. Η ΔΙΣ αποφάσισε να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες προς την Ελληνική Κυβέρνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η έκθεση ήρθε στο προσκήνιο το βράδυ της Δευτέρας (10/3), όταν ο βουλευτής της «Νίκης», Νίκος Παπαδόπουλος, εισήλθε στην Εθνική Πινακοθήκη, διαλύοντας προθήκες και εκθέματα θεωρώντας τα βλάσφημα.
Μετά από λίγες ώρες κράτησης από τις αστυνομικές αρχές, ο βουλευτής αφέθηκε ελεύθερος, καθώς η πράξη του αξιολογήθηκε ως πλημμέλημα. Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στη Βουλή για τη διαδικασία άρσης της ασυλίας του και για δικαστική διερεύνηση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ότι δεν πρόκειται να αποβληθεί ο Νίκος Παπαδόπουλος, παρότι «έδρασε αυτοβούλως». «Ο λαός μας το στήριξε. Ήταν μια ευκαιρία να κατανοήσουν οι Έλληνες τη φύση των βλάσφημων έργων», επισήμανε ο πρόεδρος της «Νίκης».
Εθνική Πινακοθήκη: «Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βανδαλισμού, βίας και λογοκρισίας»
Με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Πινακοθήκης καταδίκασε «κάθε πράξη βανδαλισμού, βίας και λογοκρισίας που προσβάλλει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης», ενώ το κόμμα του κ. Παπαδόπουλου δήλωσε ότι «οι απόψεις μας πρέπει να εκφράζονται θεσμικά και όχι μέσω αυτοδικιών».
«Ο θεσμικός ρόλος της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου είναι να συλλέγει, να προστατεύει και να προβάλει την καλλιτεχνική δημιουργία. Με σεβασμό στην ελεύθερη έκφραση, το ΔΣ επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στη Διοίκηση και υποστηρίζει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της, διασφαλίζοντας τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών τάσεων και απόψεων. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε βανδαλισμό, ωμή βία και λογοκρισία».
Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, λόγω της επίθεσης από τον βουλευτή της «Νίκης», Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποίος «με την βοήθεια ενός συνεργάτη, επιτέθηκε σε τέσσερα έργα τέχνης του Χριστόφορου Κατσαδιώτη, προκαλώντας ζημιά» σύμφωνα με την Εθνική Πινακοθήκη.
Το ΔΣ υπογράφεται από την πρόεδρο Όλγα Μεντζαφού και τα μέλη του, μεταξύ αυτών οι Αλεξία Βαρώτσου, Πάνος Καλογερόπουλος, Νάσος Κοκκινέας, Αντώνης Κομνηνός, Ιωάννης Μάνος, Νίκη Μαριόλη, Άγγελος Παπαδημητρίου και Ειρήνη Παναγοπούλου.
«Η Σαγήνη του Αλλόκοτου»: Η έκθεση που προκάλεσε την οργή του Νίκου Παπαδόπουλου
Η έκθεση που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή περιλαμβάνει έργα δέκα Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι εξερευνούν το αλλόκοτο και το γκροτέσκο με διαφορετικές προσεγγίσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της έκθεσης.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι εξής: Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης, Σίλεια Δασκοπούλου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Άγγελος Παπαδημητρίου και Φίλιππος Τσιτσόπουλος.
Ένας από τους πίνακες που προκάλεσε την οργή του κ. Παπαδόπουλου απεικονίζει την «Παναγία» να κρατά τον «Χριστό» αγκαλιά, και ο βουλευτής ισχυρίζεται ότι «προσβάλλει ευθέως τα ιερά πρόσωπα». Το έργο ανήκει στον Χριστόφορο Κατσαδιώτη.
Ένα ακόμη έργο του ίδιου καλλιτέχνη, που αναφέρει τον «Άγιο Γεώργιο» με τίτλο «Ο Χασάπης της Λεωφόρου», θεωρήθηκε επίσης προσβλητικό.
Τα δύο αυτά έργα εμπνέονται από τα θεματικά έργα «Los caprichos» του Φρανθίσκο Γκόγια, που σατιρίζουν τις ισπανικές κοινωνικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, τα έργα του στοχεύουν να «αντικατοπτρίσουν τη λογοκρισία και τις ανθρώπινες αδυναμίες», πραγματεύονται κοινωνικές συνθήκες, διαφθορά και ψυχικές διαταραχές.