«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την εφαρμογή παρεμβάσεων που, όταν ολοκληρωθούν, θα μας επιτρέψουν να μιλήσουμε για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του 6ου Συνεδρίου ygeiamou.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης σε σύγκριση με την κατάσταση το 2019. «Αυτό αφορά τις υποδομές, χρηματοδοτούμενες από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και τις απολαβές των γιατρών, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά χάρη σε διάφορες παρεμβάσεις. Μια από τις τελευταίες είναι η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της ιατρικής κοινότητας: η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί στο να προσελκύσουμε ταλαντούχους γιατρούς» πρόσθεσε.
«Δίνω μεγάλη σημασία στον εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε όλη τη χώρα», σημείωσε. «Αύριο θα έχω την ευκαιρία να επισκεφτώ το ΚΑΤ και να δούμε τα νέα ΤΕΠ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε πολλά Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία των προληπτικών δράσεων που έχουν αποδεχτεί ευρέως οι πολίτες. «Για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος οργανωμένα ενθαρρύνει τους πολίτες να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις, ταυτόχρονα καθορίζοντας τη διαδικασία για τους ασθενείς σε περίπτωση διάγνωσης προβλημάτων» δήλωσε.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη «χρήση νέων τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και τη στήριξη ενός δυναμικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι το σύστημα παρακολούθησης που θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες στον Ευαγγελισμό, επιτρέποντας παρακολούθηση ασθενών από την είσοδό τους στο νοσοκομειακό τμήμα». Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτό θα αλλάξει δραστικά την εμπειρία της εφημερίας.
Στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας: «Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη μια οριζόντια αξιολόγηση όλων των δημόσιων υπηρεσιών και σύντομα θα μπορούμε να ρωτάμε τους ασθενείς για την εμπειρία τους μετά την έξοδό τους από τις δομές υγείας. Αυτή η αξιολόγηση θα μας επιτρέψει να βελτιωθούμε και να αναγνωρίσουμε την εξαιρετική δουλειά ορισμένων».
Τα 10 μέτρα για τη βελτίωση του ΕΣΥ
1. Από αύριο, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Ευαγγελισμού», θα ξεκινήσει η λειτουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης για κάθε ασθενή, επιτρέποντας στους γιατρούς να παρακολουθούν τις εξετάσεις και τις διαδικασίες που απαιτούνται. Στόχος είναι η βελτίωση της παροχής φροντίδας, με επέκταση της πιλοτικής λειτουργίας σε 14 νοσοκομεία μέχρι τον Ιούλιο και 80 έως τον Ιανουάριο του 2026.
2. Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ξεχωριστή αξιολόγηση υπηρεσιών νοσοκομείων, μέσω ψηφιακού ερωτηματολογίου για κάθε ασθενή που λαμβάνει εξιτήριο.
3. Εντός Ιουνίου, θα ξεκινήσει η κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ σε χιλιάδες δικαιούχους, μειώνοντας την ταλαιπωρία των πολιτών.
4. Επίσης τον ίδιο μήνα, θα ξεκινήσει η λειτουργία Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) σε όλη την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα, για την παροχή εξετάσεων και φροντίδας.
5. Η πρόσληψη 430 υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων σε ΤΕΠ της Αττικής θα επιταχυνθεί εντός του 2025, συμπεριλαμβανομένων 58 γιατρών και 165 τραυματιοφορέων.
Ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών
6. Φέτος θα παραδοθούν 11 σύγχρονα ΤΕΠ σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ 4 επιπλέον θα παραδοθούν το 2026. Αύριο παραδίδεται το ΤΕΠ στο ΚΑΤ.
7. Επτά χιλιάδες δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα πραγματοποιούνται σε ιδιωτικές κλινικές με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο να εξαλειφθούν οι αναμονές.
8. Δημιουργούνται 16 νέα κέντρα τραύματος σε όλη τη χώρα, εντός του ΕΣΥ.
Πρόληψη που σώζει ζωές
9. Πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες συμμετείχαν στις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», με 363.500 παραπομπές για περαιτέρω εξετάσεις.
10. Το πρόγραμμα καταπολέμησης της παχυσαρκίας ενηλίκων θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου, περιλαμβάνοντας ιατρική αξιολόγηση και υποστήριξη από διατροφολόγους.