Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σήμερα επικεντρώνονται στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ανακοίνωσε η Αθήνα, τις διεκδικήσεις της “Γαλάζιας Πατρίδας” και την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ, αναλύσεις και άρθρα γνώμης.
Η τουρκική εφημερίδα Milliyet επισημαίνει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ ότι «η Γαλάζια Πατρίδα έχει προκαλέσει νευρικότητα στους γείτονες». Το άρθρο αναφέρεται στον επιστημονικό χάρτη που καταρτίστηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM), ο οποίος αναδεικνύει τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον οποίο Τουρκία επιλέγει τη μέση γραμμή του Αιγαίου ως τα σύνορα, διεκδικώντας ουσιαστικά το μισό Αιγαίο Πέλαγος.
Σύμφωνα με την Milliyet, ο τουρκικός χάρτης περιλαμβάνει τους αγωγούς TURK Stream και Blue Stream, καθώς και υποθαλάσσιες υποδομές και καλώδια. Ο χάρτης και η μελέτη έχουν δημοσιευθεί ΕΔΩ.

Στη συνέχεια, η Milliyet παραθέτει τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο διευθυντής του DEHUKAM, Μουσταφά Μπασκάρα, σημείωσε ότι ο χάρτης δεν αποτελεί επίσημο έγγραφο για τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας και ότι η μελέτη υποστηρίζεται από ακαδημαϊκούς και από την εκτενή πείρα του DEHUKAM στους διεθνείς νομικούς κανόνες.
«Η Ελλάδα σχεδιάζει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια», επισημαίνεται στην πρωτοσέλιδη ύλη της εφημερίδας Sözcü. Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν αντέτεινε με επαρκή τρόπο στις ελληνικές προκλήσεις, γεγονός που οδήγησε την Αθήνα στην αποτύπωση του χάρτη με την προτεινόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.
«Η Τουρκία θεωρεί αυτό το βήμα ως αιτία πολέμου και θα το παρουσιάσει στην Ε.Ε. Οι ελληνικές προκλητικές ενέργειες, όπως η στρατικoποίηση νησιών και οι ασκήσεις εναντίον της Τουρκίας, έχουν κλιμακωθεί. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει στον χάρτη που παρατείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια. Η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει παρόμοιες ενέργειες ως αιτία πολέμου το 1995», αναφέρει μεταξύ άλλων η Sözcü, υπενθυμίζοντας την κρίση στα Ίμια το 1996.
«Η Άγκυρα καταδικάζει την ελληνική “τετελεσμένη κατάσταση” στη θάλασσα» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της εφημερίδας Daily Sabah.
Η Daily Sabah τονίζει την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «το επιχείρημα της Ελλάδας δεν έχει καμία νομική βάση και οι παραβιάσεις της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας δεν έχουν νομικές συνέπειες».
Συνεχίζει με την παρατήρηση ότι «η Άγκυρα και η Αθήνα προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις μετά από χρόνια εχθρότητας, αλλά οι θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας παραμένουν ακανθώδες ζήτημα. Οι χώρες που κοντεύουν σε στρατιωτική αναμέτρηση λόγω του Αιγαίου παραμένουν σε επιφυλακή, με την Τουρκία να επενδύει στην ανάπτυξη μιας εσωτερικής αμυντικής βιομηχανίας. Αντίθετα, η Ελλάδα συνδέεται με ξένους εταίρους για να ενισχύσει τις άμυνές της».
«Μία συμφωνία για τα όρια των θαλάσσιων ζωνών είναι κρίσιμη για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων σε πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου και σχέδια ενεργειακής υποδομής. Η Τουρκία, ως χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή, απορρίπτει τις ελληνικές αντιλήψεις, υποστηρίζοντας ότι οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», καταλήγει η εφημερίδα.