Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη σε υψηλού επιπέδου συζήτηση για τη θαλάσσια ασφάλεια στον ΟΗΕ, μεταφέρει ισχυρά μηνύματα μέσω της συνέντευξής του στο CNN και τον Richard Quest.
Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και των προκλήσεων στις θαλάσσιες οδούς, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναδεικνύει τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας και τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς εξελίξεις.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ και τα οφέλη της για τον τουρισμό και το εμπόριο, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τη θερμή υποστήριξή του, τονίζοντας την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στην ολοκλήρωσή της.
Υπογράμμισε την σημασία της όχι μόνο για το εμπόριο και τον τουρισμό, που είναι θεμελιώδεις πυλώνες της ελληνοβρετανικής σχέσης, αλλά και για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή αναβαθμίζει ουσιαστικά τη συνεργασία. Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση αυτής της κοινής πορείας.
«Πιστεύω ότι πέρα από το εμπόριο, τον τουρισμό και τη διπλωματία των λαών, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Η Ευρώπη δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανυπομονούμε για στενή συνεργασία» τόνισε.
Ψυχραιμία και γεωπολιτική πραγματικότητα
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με εάν η συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει μια καθυστερημένη αλλά επιβεβλημένη προσαρμογή λόγω γεωπολιτικών πιέσεων, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η σημερινή γεωπολιτική συγκυρία απαιτεί ψύχραιμους συνειρμούς. Επίσης, αναφέρθηκε στην πίστη της Ελλάδας στη δύναμη του διαλόγου και στην ανάγκη για μελετημένη διπλωματία. Σε περιόδους κρίσης, τα κράτη τείνουν να ενώνονται για να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους ικανότητα, συνδέοντας τις απαραίτητες δυνάμεις.
«Είναι σημαντικό να καθόμαστε στο τραπέζι και να συζητάμε. Όταν προκύπτουν προκλήσεις, οι κυβερνήσεις πλησιάζουν η μία την άλλη, επιδιώκοντας ενότητα. Αυτή είναι η αρχή μιας σπουδαίας συμμαχίας» ανέφερε.
Η ελληνική οικονομία
Ερωτηθείς για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την κρίση, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια λιτότητας και στη μεγάλη απώλεια του ΑΕΠ. Ωστόσο, επεσήμανε την εντυπωσιακή ανάκαμψη των τελευταίων έξι ετών, με την Ελλάδα να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, μείωση της ανεργίας και περιορισμό του ελλείμματος. Σημείωσε ότι η χώρα δανείζεται πλέον με όρους αντίστοιχους ή και καλύτερους από άλλες χώρες της ΕΕ, γεγονός που αποδεικνύει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών.
«Η κυβέρνηση είναι σταθερή και φιλική προς τις επενδύσεις, γεγονός που έχει προσελκύσει κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες όπως η Amazon και η Pfizer» τόνισε.
Παγκόσμια απάντηση στις προκλήσεις
Σχετικά με τους στόχους της Ελλάδας στη συζήτηση του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω θαλάσσης, καθιστώντας την θαλάσσια ασφάλεια κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία.
Τόνισε την ανάγκη προστασίας της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και της αντιμετώπισης σύγχρονων απειλών, όπως η κλιματική αλλαγή και η τρομοκρατία. Η Ελλάδα προτίθεται να προτείνει ένα νέο διεθνές πλαίσιο για την ελευθερία κίνησης, σε συνδυασμό με αυξημένα μέτρα προστασίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, χαρακτηρίζοντάς την σύγχρονη απειλή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
«Όλες αυτές οι προκλήσεις απαιτούν παγκόσμια απάντηση» κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ