Θέλετε να ζήσετε περισσότερο χωρίς να κάνετε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας; Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι αν κάθε δύο εβδομάδες συμμετέχετε σε μια δραστηριότητα ψυχαγωγίας, μπορεί να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής σας μέχρι και εννέα χρόνια. Ποια δραστηριότητα προάγει τη μακροχρόνια υγεία;
Ποια είναι η δραστηριότητα διασκέδασης που προσφέρει μακροχρόνια υγεία;
Η διάρκεια ζωής ενός ατόμου επηρεάζεται κυρίως από τρεις παράγοντες: τον τρόπο ζωής, το περιβάλλον και την γενετική. Καθημερινές συνήθειες, όπως η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση, παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Οι συνθήκες διαβίωσης και η πρόσβαση σε καλή υγειονομική περίθαλψη είναι επίσης καθοριστικές. Όσο για τη γενετική, αυτή φαίνεται να επηρεάζει τη διάρκεια ζωής κατά 20-30%, με την επίδρασή της να εντείνεται μετά την ηλικία των 60. Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα σχετικά με τους παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροχρόνια υγεία.
Τώρα, οι ερευνητές έχουν προσθέσει μια ακόμη δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει επιπλέον χρόνια ζωής.
Μελετώντας, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συμμετοχή σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα κάθε δύο εβδομάδες μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η παρακολούθηση μια ζωντανής συναυλίας κάθε δεκαπενθήμερο μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά εννέα χρόνια, λόγω της θετικής της επίδρασης στην ευεξία.
Μακροχρόνια Υγεία: Πώς οι συναυλίες συμβάλλουν στη διάρκεια ζωής
Μία μελέτη που διεξήχθη από την O2 και τον ειδικό Patrick Fagan από το Πανεπιστήμιο Goldsmith’s δείχνει ότι για όσους νιώθουν ψυχολογικά πεσμένοι, η λύση μπορεί να βρίσκεται στο τοπικό τους μουσικό στέκι. Μόλις 20 λεπτά ευχάριστης εμπειρίας σε μια συναυλία μπορεί να προκαλέσουν εντυπωσιακή αύξηση 21% στην ευεξία.
Άλλες έρευνες υποδεικνύουν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ υψηλών επιπέδων ευεξίας και μακροχρόνιας υγείας, επιβεβαιώνοντας τη σύνδεση ανάμεσα στην παρακολούθηση συναυλιών και στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα ευρήματα προέρχονται από προσαρμοσμένα ψυχομετρικά τεστ και μετρήσεις καρδιακού ρυθμού που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων ευεξίας.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν αύξηση 21% στην γενική τους αίσθηση ευεξίας από την εμπειρία της συναυλίας, με αξιοσημείωτες βελτιώσεις στους δείκτες ευτυχίας, όπως 25% αύξηση στην αυτοεκτίμηση και 25% αύξηση στο αίσθημα σύνδεσης με άλλους. Η πνευματική διέγερση επισημάνθηκε με αυξημένα επίπεδα 75%.
Η έρευνα αποκάλυψε μια στενή σύνδεση μεταξύ της τακτικής παρακολούθησης συναυλιών και της αυξημένης ευεξίας. Όσοι πηγαίνουν σε ζωντανές συναυλίες κάθε δεκαπενθήμερο ή πιο συχνά, αναφέρουν υψηλά επίπεδα ευτυχίας, ικανοποίησης και αυτοεκτίμησης (10/10). Αυτό υποδηλώνει ότι η ζωντανή μουσική μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την προσωπική ευεξία με την πάροδο του χρόνου.
Για όσους θέλουν άμεσες βελτιώσεις στη διάθεση, η απλή ακρόαση μουσικής από μόνοι τους ίσως να μην φτάνει. Έρευνες δείχνουν ότι το 67% θεωρεί ότι η συμμετοχή σε ζωντανή συναυλία προσφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή ώθηση απ’ ότι η ακρόαση μουσικής στο σπίτι, τονίζοντας τη σημασία της κοινής εμπειρίας στην ενίσχυση της ευτυχίας.
Ο Patrick Fagan σχολίασε:
«Η έρευνά μας αποδεικνύει τη βαθιά επίδραση των συναυλιών στα συναισθήματα ευεξίας και ικανοποίησης, με την τακτική παρακολούθηση ανά δεκαπενθήμερο να είναι καθοριστική. Συνδυάζοντας όλα τα ευρήματά μας, καταλήγουμε σε μια “συνταγή” που περιλαμβάνει μια συναυλία κάθε δύο εβδομάδες, που θα μπορούσε να προσφέρει σχεδόν μια δεκαετία παραπάνω στη ζωή σας».
Μουσική και Υγεία: Συνεισφορά της ακρόασης μουσικής στην υγεία σας
Η μουσική μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας και της ευτυχίας. Είναι γνωστό ότι μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες. Διεγείροντας τον εγκέφαλο, η μουσική βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, στη μείωση του άγχους και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αυτά προκύπτουν μέσω της μείωσης ορμονών του στρες και της απελευθέρωσης ενδορφινών.
Η μουσική μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση, καταπραΰνοντας τα νεύρα και ενισχύοντας τον ύπνο. Επίσης, ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κίνηση, το σχεδιασμό, την προσοχή και τη μνήμη, προάγοντας τους κοινωνικούς δεσμούς και μειώνοντας την απομόνωση.
Ακόμη, μπορεί να μειώσει την αίσθηση του πόνου και οι χαλαρωτικές μελωδίες να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, ειδικά μετά από σωματική καταπόνηση. Η έντονη μουσική μπορεί να βελτιώσει την σωματική απόδοση κατά την άσκηση, ενώ η ήπια μουσική κατά τις γευστικές εμπειρίες μπορεί να ενθαρρύνει την αργή κατανάλωση.
Η μουσική ενισχύει επίσης τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες επηρεάζοντας θετικά τη δομή του εγκεφάλου μέσω της νευροπλαστικότητας. Είναι προτιμότερο να διατηρούμε ελεγχόμενη ένταση, καθώς η δυνατή μουσική μπορεί να βλάψει την ακοή.
Συνοπτικά
- Η παρακολούθηση ζωντανής συναυλίας κάθε δύο εβδομάδες μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής έως και 9 χρόνια, όπως επιβεβαιώνεται από τις θετικές επιδράσεις στην ευεξία.
- 20 λεπτά σε μια συναυλία μπορεί να προσφέρουν 21% αύξηση στην ευεξία, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και την ευτυχία.
- Η μουσική βοηθά στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της μνήμης, συμβάλλοντας παράλληλα στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
- Η ζωντανή μουσική προσφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή αύξηση σε σχέση με την ακρόαση στο σπίτι, τονίζοντας τη σημασία της κοινής εμπειρίας.
πηγή: oloygeia.gr