Δύο κορυφαίες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν τη FIFA για «απολύτως αμελή» διαχείριση της ευθύνης απέναντι στους εκατομμύρια μετανάστες εργάτες που θα οικοδομήσουν τις υποδομές του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2034 στη Σαουδική Αραβία.
Η σφοδρή κριτική αποτυπώνεται σε δύο νέες αναφορές που αναλύουν τους θανάτους εργαζομένων στο κράτος του Κόλπου, οι οποίες δημοσιεύθηκαν από την FairSquare και την Human Rights Watch (HRW). Οι αναφορές έρχονται μια ημέρα μετά την επίσκεψη του προεδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ, όπου συνάντησαν τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Η έρευνα, που εστιάζει στις πρόσφατες απώλειες 48 μεταναστών εργατών από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Νεπάλ, σκιαγραφεί μια χώρα υποδοχής που, παρά τις υποσχέσεις για ασφάλεια στα εργοτάξια, δεν δείχνει στον παραμικρό ενδιαφέρον να διερευνήσει ατυχήματα και καθυστερεί δραματικά την αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.
Η έκθεση της HRW περιλαμβάνει περιγραφές εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους λόγω τρομακτικών ατυχημάτων ή θερμικής εξάντλησης. Οι οικογένειες σπάνια έχουν σαφείς πληροφορίες για τα γεγονότα και αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στον επαναπατρισμό των σωμάτων των αγαπημένων τους ή στην αποδοχή οικονομικής αποζημίωσης.
Η FairSquare επισημαίνει την έλλειψη δεδομένων από τις σαουδαραβικές αρχές για τον μεταναστευτικό πληθυσμό, την αδυναμία πιστοποίησης των θανατηφόρων περιστατικών και την απουσία προσπαθειών για τη λογοδοσία όσων ευθύνονται για τα ατυχήματα.
«Η αντίδραση της FIFA ήταν ερασιτεχνική και εξαιρετικά αμελής. Στην προηγούμενη αναφορά μας, διαπιστώσαμε ότι η FIFA δεν ήταν ικανή να διαχειριστεί κάτι τόσο σημαντικό όπως το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αυτό που τότε φάνταζε τολμηρό, σήμερα φαίνεται προφανές», δήλωσε ο συν-διευθυντής της FairSquare, Νικ ΜακΓκίχαν.
Οι FairSquare και HRW έχουν ζητήσει από τη FIFA να πιέσει τη Σαουδική Αραβία να υιοθετήσει τέσσερις απλές δεσμεύσεις:
- Να εφαρμόσει μέτρα προστασίας από τη θερμότητα που θα βασίζονται στις εξωτερικές θερμοκρασίες και όχι σε καθορισμένες ώρες.
- Να απαιτήσει από τους εργοδότες να ασφαλίσουν τους εργαζόμενούς τους με ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής.
- Να επιτρέψει σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημοσιογράφους και συνδικάτα να επισκέπτονται εργοτάξια και καταυλισμούς εργατών για να ελέγξουν τις συνθήκες.
- Να συλλέγει και να δημοσιοποιεί δεδομένα για τον πληθυσμό των μεταναστών εργατών και να πραγματοποιεί κατάλληλες έρευνες μετά από ατυχήματα.
Αυτή τη χρονιά, η Διεθνής Ομοσπονδία Εργατών Κατασκευών και Ξύλου (BWI), που περιλαμβάνει συνδικάτα από 111 χώρες, υπέβαλε καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας κατά της Σαουδικής Αραβίας για καταναγκαστική εργασία, εκπροσωπώντας 21.000 μετανάστες εργάτες στους οποίους οφείλονται μισθοί από δύο πτωχευμένες σαουδαραβικές κατασκευαστικές εταιρείες.
naftemporiki.gr