Η DeepMind, ο τομέας ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης της Google, παρουσίασε ένα καινοτόμο σύστημα γενικής νοημοσύνης, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μηχανών με συνείδηση και ισχυρές γνωστικές ικανότητες.
Το σύστημα αυτό, ονόματι AlphaEvolve, προσφέρει λύσεις σε σύνθετα προβλήματα μαθηματικών και υπολογιστών, συνδυάζοντας τη δημιουργικότητα ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου (LLM) με αλγορίθμους που αξιολογούν και βελτιώνουν τις προτεινόμενες λύσεις.
«Η έρευνα αυτή είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή,» δηλώνει ο Μάριο Κρεν, επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεχνητού Επιστήμονα στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη του Φωτός, Erlangen, Γερμανία. «Πιστεύω πως το AlphaEvolve είναι η πρώτη επιτυχημένη παρουσίαση νέων ανακαλύψεων που αξιοποιούν LLMs γενικής χρήσης.»
Η τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) αφορά την ανάπτυξη αυτονομημένων συστημάτων που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις ανθρώπινες ικανότητες σε πνευματικές εργασίες. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η AGI είναι η τεχνολογία που μπορεί να προσδώσει συνείδηση στις μηχανές, προκαλώντας θετικές και αρνητικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων εξάλειψης της ανθρωπότητας από συνειδητές μηχανές.
Αναφορικά με τα όρια της AGI, υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις στους κύκλους των ερευνητών και των ειδικών, καθώς πολλές κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας εστιάζουν στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων.
Τα «παιδιά» της γενικής νοημοσύνης
Ορισμένοι πιστεύουν ότι η AGI δεν είναι άμεσα εφικτή και ότι η υλοποίησή της μπορεί να χρειαστεί έναν αιώνα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να δούμε τέτοια συστήματα μέσα σε μερικές δεκαετίες. Ωστόσο, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τη δεκαετία του 1950 ότι τριάντα χρόνια αργότερα θα υπήρχε το Διαδίκτυο ή τα social media, και στη συνέχεια προγράμματα όπως το ChatGPT;
Η συζήτηση για την AGI συνεχίζεται, με κάποιους ειδικούς να την εκλαμβάνουν ως υπαρξιακή απειλή, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η ανάπτυξή της είναι αρκετά μακριά για να προκαλεί άμεσο κίνδυνο.
Ενώ βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια της AGI, οι ειδικοί εξετάζουν ήδη τις προοπτικές και νέες έννοιες που μπορεί να προκύψουν, όπως η «υπερνοημοσύνη» και η «μετασχηματιστική τεχνητή νοημοσύνη». Η τεχνητή υπερνοημοσύνη (ASI) είναι μια υποθετική μορφή AGI με ανώτερες γνωστικές δυνατότητες από τον άνθρωπο, ενώ η μετασχηματιστική τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην κοινωνία, ανάλογα με τον τρόπο της γεωργικής επανάστασης.
Με εταιρείες όπως η Meta, η OpenAI και η Google να έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ανάπτυξης της AGI, αναμένονται σύντομα τα πρώτα αποτελέσματα από αυτές τις έρευνες.
Naftemporiki.gr