Η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα έχει πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ ως Κέντρο Εκπαίδευσης Ιπταμένων, καθιστώντας την Ελλάδα έναν σημαντικό κόμβο εκπαίδευσης πιλότων από τις χώρες-μέλη της συμμαχίας, γεγονός που αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στη χώρα.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η διαδικασία εκπαίδευσης ενός πιλότου απαιτεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους. Το κόστος είναι τόσο αυξημένο που μόνο ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη διαθέτουν τις υποδομές για να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Προς το παρόν, οργανωμένα κέντρα αεροπορικής εκπαίδευσης υπάρχουν στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τώρα και στην Ελλάδα, χάρη στη νέα ενσωμάτωσή τους σε αεροσκάφη Μ-346 και Τ-6Α.
Στις 3 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στην ΚαλιΆρι της Σαρδηνίας η 11η συνάντηση του Steering Board του προγράμματος NATO Flight Training Europe (NFTE), κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η πιστοποίηση της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ) ως Κέντρο Εκπαίδευσης Ιπταμένων. Η μονάδα αυτή της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση πιλότων από χώρες-μέλη της συμμαχίας, εκπαιδεύοντάς τους σε αεροσκάφη T-6A Texan II (Φάση 2) και στο προηγμένο M-346A (Φάσεις 3 και 4).
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), αυτή η πιστοποίηση ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής της σε ευρύτερους στρατηγικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για την αυτονομία και βιωσιμότητα της εκπαίδευσης πιλότων στην Ευρώπη.
Το πρόγραμμα NFTE είναι μία καινοτόμα πρωτοβουλία που στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου, πολυεθνούς δικτύου εκπαιδευτικών κέντρων ικανών να καλύπτουν τις ανάγκες εκπαίδευσης πιλότων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Αντί οι χώρες να κρατούν χωριστά ή ανεπαρκώς στελεχωμένα εθνικά εκπαιδευτικά κέντρα —συχνά μη βιώσιμα λόγω περιορισμένης ζήτησης— το NFTE προάγει τη συνεργασία, την κοινή χρήση υποδομών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Μέσα στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 χώρες, και ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του NFTE είναι η μείωση της εξάρτησης από τις εκπαιδευτικές δομές των Ηνωμένων Πολιτειών, στις οποίες πολλές ευρωπαϊκές χώρες βασίζονταν μέχρι πρόσφατα για την εκπαίδευση των πιλότων τους. Με την ίδρυση ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού πλαισίου εκπαίδευσης, ενισχύεται η αυτοδυναμία της Συμμαχίας, επιτυγχάνεται ο καταμερισμός των βαρών και διασφαλίζεται πως οι πιλότοι του ΝΑΤΟ είναι καλά εκπαιδευμένοι και έτοιμοι για επιχειρήσεις σε δυναμικά και απρόβλεπτα περιβάλλοντα.
Η συμμετοχή της 120 ΠΕΑ στο NFTE αποτελεί όχι μόνο επιτυχία για την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, ενισχύοντας τη θέση της ως στρατηγικού πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.
Σημαντική συμβολή σε αυτό έχει και η συμφωνία της Πολεμικής Αεροπορίας με την ισραηλινή Elbit για την προμήθεια 10 νέων αεροσκαφών μέχρι το τέλος του 2024, τη συντήρηση και αύξηση της διαθεσιμότητας των Τ-6, καθώς και την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης για ξένους αεροπόρους.
Αυτό το Εκπαιδευτικό Κέντρο ήταν ένα όραμα που άρχισε να υλοποιείται στις 16 Απριλίου 2021, με την υπογραφή μιας 22ετούς Διμερούς Συμφωνίας ανάμεσα στα Υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, παρέχεται πλήρης υποστήριξη για 25 αεροσκάφη T-6Α, ενώ θα ενοικιαστούν 10 αεροσκάφη Μ-346 για να αντικαταστήσουν τα παλαιά Τ-2 B/C, τα οποία είχαν σημαντική συμβολή στην Προηγμένη και Επιχειρησιακή Εκπαίδευση, παραδίδοντας συνολικά 2455 πιλότους από 44 τάξεις της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια 48 ετών υπηρεσίας, με περίπου 430.000 ώρες πτήσης.
Επιπλέον, έχει αναπτυχθεί ένα πλήρως εξοπλισμένο σύστημα εκπαίδευσης εδάφους για τα αεροσκάφη T-6A και M-346, καθώς και για την εκπαίδευση σε πολυκινητήρια αεροσκάφη, με σύγχρονους προσομοιωτές πτήσης και ψηφιακά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, προετοιμάζοντας έτσι την αεροπορική εκπαίδευση για τη ψηφιακή και συνθετική εποχή.