Κρίσιμη Τετάρτη για την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς το Δικαστήριο της ΕΕ θα αποφασίσει εάν η Επιτροπή παραβίασε τους κανόνες διαφάνειας αρνούμενη να δημοσιοποιήσει τη συνομιλία της με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα.
Αυτή είναι η γνωστή υπόθεση Pfizergate, στην οποία η κ. φον ντερ Λάιεν διαπραγματεύτηκε το τρίτο συμβόλαιο της ΕΕ με την Pfizer μέσω μηνυμάτων WhatsApp. Το συμβόλαιο αφορά την προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων Pfizer/BioNTech και έκλεισε τον Μάιο του 2021.
Περιλάμβανε αρχική παραγγελία 900 εκατομμυρίων δόσεων, με δυνατότητα παραγγελίας άλλων 900 εκατομμυρίων, για παράδοση το 2022 και το 2023. Ανακύπτει το ερώτημα αν ήταν όντως αναγκαίες τόσες δόσεις, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είχαν ήδη εμβολιαστεί και είχαν λάβει και αναμνηστική δόση.
Σημαντικές επιπτώσεις
Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση «Pfizergate» αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις, όπως εκτιμά το Politico, στον τρόπο που οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Ένωσης διαχειρίζονται τις δραστηριότητές τους κεκλεισμένων των θυρών, και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη δεύτερη πενταετή θητεία της φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει δεχτεί κριτική για «συγκεντρωτισμό».
Κεντρικό ζήτημα είναι αν τα γραπτά μηνύματα θα πρέπει να κατατάσσονται ως έγγραφα και επομένως να δημοσιοποιούνται προς όφελος της διαφάνειας. Ενώ ακτιβιστές και εξωτερικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να θεωρούνται ισότιμα με οποιοδήποτε άλλο επίσημο μέσο επικοινωνίας που σχετίζεται με την πολιτική, η Επιτροπή έχει διαφορετική άποψη.
Η υπόθεση αποτελεί νομική πρόκληση για την πρόεδρο της Κομισιόν, καθώς όχι μόνο υπέγραψε την μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων της Ένωσης — αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ — αλλά και προεδρεύει του θεσμικού οργάνου που έχει τον ρόλο της επιβολής των κανόνων της ΕΕ, περιλαμβάνοντας τις αρχές διαφάνειας και λογοδοσίας. Μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προσφέρει πολιτικά επιχειρήματα στους επικριτές της.
Επιπλέον, θα ήταν μια σοβαρή απογοήτευση, καθώς έχουν περάσει μόλις λίγους μήνες από τότε που δημοσίως δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τα πρότυπα διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και ακεραιότητας κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της.