Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με Νίκος Χατζηνικολάου. Στη διάρκεια της συνέντευξής του, αναφέρθηκε στη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση, που συντάχθηκε μετά τον θάνατο του γιου του, Αλέξανδρου, και τις διαφωνίες που προέκυψαν αργότερα με τη Χριστίνα Ωνάση σχετικά με τη διαχείριση της περιουσίας.
Ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε γιατί το Ίδρυμα φέρει το όνομα «Αλέξανδρος Ωνάσης» και όχι «Αριστοτέλης Ωνάσης», τονίζοντας ότι ήταν μια συνειδητή απόφαση του εφοπλιστή: «Γι’ αυτό ονομάζεται Ίδρυμα Αλέξανδρος και όχι Αριστοτέλης Ωνάσης. Ο Ωνάσης έκανε μια σημαντική υπέρβαση.
Όταν έγραψε τη διαθήκη του στα 73 του, μόλις είχε χάσει τον Αλέξανδρο. Προχώρησε σε μια τεράστια υπέρβαση, βγάζοντας τον εαυτό του εκτός πλαισίου και τοποθετώντας τον γιο του στο επίκεντρο. Δήλωσε: “Εσείς στο Ίδρυμα Ωνάση θα είστε στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης και θα φέρετε το DNA του γιου μου”.
Ο Ωνάσης είχε προβλέψει μάλιστα και τα προβλήματα με τη Χριστίνα, όπως και τις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε σχετικά με την περιουσία της», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαθήκης σε σχέση με τη Χριστίνα Ωνάση και τις αντιδράσεις της: «Πρέπει να διαχωρίσουμε την υπόθεση Ρουσέλ από τη Χριστίνα. Όταν ο Ωνάσης πέθανε, η Χριστίνα είχε στη διάθεσή της τη μοναδική πρωτότυπη διαθήκη του πατέρα της. Ο πατέρας μου και άλλοι φίλοι είχαν φωτοτυπίες της.
Η Χριστίνα ουσιαστικά ‘έχανε’ τη μισή περιουσία της και μαζί και τον έλεγχο. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε ορίσει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ωνάση θα αναλάμβανε σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της περιουσίας που θα περνούσε σε αυτήν», δήλωσε.
Ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι η διαθήκη του Ωνάση δεν προέβλεπε τη συμμετοχή μελών της οικογένειας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος:
«Θα ήθελα να τονίσω ότι, σύμφωνα με τη θέληση του Ωνάση, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν απαιτεί την παρουσία μέλους της οικογένειας – και μάλιστα προεδρεύοντα. Είναι εντελώς ελεύθερο και αυτό ήταν σκόπιμο.
Έτσι, η Χριστίνα δεν ήθελε να αφήσει την περιουσία της στα χέρια μιας ομάδας ξένων, μη μελών της οικογένειας, κάτι που δεν της άρεσε.
Τελικά, υπήρξε ένας ιστορικός συμβιβασμός, στον οποίο καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν ο πατέρας μου και άλλοι σημαντικοί άνθρωποι, όπως ο Νίκος Κοκκίνης και ο Μιχάλης Οδωλόγου, οι οποίοι έχουν φύγει σήμερα.
Καταφέραμε να διαχωρίσουμε πλήρως την περιουσία του Ιδρύματος από αυτήν της Χριστίνας. Πρόκειται για δύο αυτοτελή και ξεχωριστά περιουσιακά στοιχεία, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διαχειριστικό επίπεδο», κατέληξε.