Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, μέσα από τις φυλακές, τονίζει σε μια ανοιχτή επιστολή του ότι «Η Τουρκία είναι πάνω απ’ όλα», ζητώντας από τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ανακαλέσει το βέτο στην πώληση μαχητικών Eurofighter. Ταυτόχρονα, το Λονδίνο ασκεί πιέσεις στο Βερολίνο, ενώ οι Τούρκοι φαίνεται ότι προσεγγίζουν τον Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος θεωρείται ο πιθανός διάδοχος του Σολτς στη θέση του καγκελάριου.
Αναφορά του Χρήστου Μαζανίτη
Με τίτλο «Η βρετανική δυσαρέσκεια, τα βλέμματα στρέφονται στον Μερτς για τα Eurofighter», δημοσιεύεται σχετικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού Haber Global, που ανήκει σε Αζέρους.
Η Τουρκία φαίνεται ότι επενδύει πολλά στην προμήθεια των τζετ που κατασκευάζονται από κοινοπραξία που περιλαμβάνει τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία, αναμένοντας όμως το «ναι» από τη Γερμανία. Η αξία του εν λόγω συμβολαίου ανέρχεται στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
40 μαχητικά
Το γερμανικό βέτο στη πώληση των Eurofighter στην Τουρκία έχει προκαλέσει οργή στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι δεύτερος συμπαραγωγός. Υπολογίζεται ότι ο Μερτς, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο νέος καγκελάριος από τον Μάιο, μπορεί να εγκρίνει την πώληση των Eurofighter στην Τουρκία λόγω της πίεσης από το Λονδίνο. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν την αναγκαιότητα να αγοραστούν τα Tranche 4, η πιο σύγχρονη έκδοση των Eurofighter.
Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να ασκήσει βέτο έχει εντείνει τις τεντώσεις μεταξύ Βερολίνου, Λονδίνου και Άγκυρας. Εφόσον η Τουρκία επιθυμεί την απόκτηση 40 Eurofighter, απαιτείται η έγκριση της Γερμανίας, που είναι συμπαραγωγός. Αυτό το βέτο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πίεση από το Λονδίνο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φρίντριχ Μερτς, που αναμένεται να αναλάβει τον Μάιο, εργάζεται για την εξεύρεση μιας ισορροπίας μεταξύ των εταίρων που εμπλέκονται στην παραγωγή των Eurofighter. Υπάρχουν φήμες ότι η εξωτερική του πολιτική μπορεί να είναι πιο ρεαλιστική, εγκρίνοντας τελικά την πώληση στην Τουρκία, λόγω της διπλωματικής πίεσης από το Λονδίνο. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου βλέπει την Τουρκία ως σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζει ότι η γερμανική στάση υπονομεύει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Αντίκτυπος από τον Wadephul
Η γερμανική πολιτική έχει προκαλέσει ποικιλία αντιδράσεων. Ο Johann Wadephul, αναπληρωτής επικεφαλής της ομάδας CDU/CSU για θέματα εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας, δήλωσε ότι η πώληση των Eurofighter στην Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει, σημειώνοντας τη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ.
Ραντάρ AESA
Εάν εγκριθεί η πώληση, η Τουρκία θα προμηθευτεί αρχικά 24 Eurofighter, με στόχο την ολοκλήρωση της παραγγελίας στα 40 μαχητικά. Η προμήθεια αυτή θα δώσει στην τουρκική αεροπορία πρόσβαση σε αεροσκάφη με ραντάρ ενεργού φάσματος (AESA), προσφέροντας στρατηγικό πλεονέκτημα. Η Τουρκία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την αγορά νέων F-16V, ενώ η αγορά Eurofighter θεωρείται από πολλές απόψεις «μεσοπρόθεσμο σχέδιο Β».
Η Τουρκία διαθέτει περίπου 245 F-16 Fighting Falcon, κυρίως παραλλαγές τύπου F-16C και F-16D. Ο συνταγματάρχης ε.α. Çoşkun Başbuğ τονίζει ότι τα Εurofighter που πρέπει να αγοραστούν θα πρέπει να είναι Tranche 4, δηλαδή της τελευταίας έκδοσης.
Η Τουρκία επιθυμεί την ένταξη των Eurofighter στο οπλοστάσιό της για δύο λόγους: πρώτον, ως αντίβαρο στα Rafale που έχουν αποκτήσει οι Έλληνες, και δεύτερον, γιατί οι Eurofighter έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων Meteor.
Αυτοί οι πύραυλοι μέσης εμβέλειας αέρος-αέρος προσφέρουν μεγάλο επιχειρησιακό πλεονέκτημα τους Έλληνες.
Κεντρικοί Παίκτες: Οι Βρετανοί
Ο ταξίαρχος ε.α. Δρ. Hüseyin Fazla υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής πίσω από την πώληση, σημειώνοντας: «Οι Βρετανοί θέλουν να διατηρήσουν στενές σχέσεις με την Τουρκία λόγω των παγκόσμιων γεωπολιτικών ισορροπιών. Επιθυμούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με την Τουρκία, στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν θα σας αφήσουμε μόνους».
400 μαχητικά
Ο Δρ. Fazla ανέφερε ότι η Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται τα Eurofighter, σημειώνοντας ότι η Τουρκία διαθέτει περίπου 240 F-16. Αν και αρχικά προγραμματίστηκε η αγορά 30 F-35 και συνολικά 100 αεροσκάφη στα επόμενα 11 χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν θέσει εμπόδια. Δεδομένου ότι η ενσωμάτωσή του εγχώριας ανάπτυξης ΚΑΑΝ θα διαρκέσει πέντε χρόνια, η αγορά Eurofighter αποτελεί άμεση λύση μέχρι το 2030. Ωστόσο, τα Eurofighter που προγραμματίζει η Τουρκία ανήκουν στο υποδεέστερο μοντέλο Eurofighter 3.
Η αγορά αεροσκαφών από τη Ρωσία και την Κίνα είναι μη εφικτή, καθώς απαιτεί επικαιροποίηση όλων των στρατιωτικών υποδομών. Το Eurofighter πληροί τα δυτικά πρότυπα και συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ.
Ο στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία στόλου 400 μαχητικών, που θα περιλαμβάνει F-16, Eurofighter και τα εγχώριας παραγωγής ΚΑΑΝ.
Αντιθέτως, στην Ελλάδα υπάρχει σχέδιο για δημιουργία στόλου 200 μαχητικών, που θα περιλαμβάνει 120 F-16 Viper, 40 F-35 και 40 Rafale. Ωστόσο, για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο απαιτούνται σχεδόν 10 δισ. ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με τον 12ετή στρατηγικό προγραμματισμό που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, δεν είναι εφικτό κάτω από τις υπάρχουσες δημοσιονομικές συνθήκες.