Με τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει «κεντρικό» ρόλο στην ευρωπαϊκή Άμυνα, φαίνεται ότι πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τον στόχο της, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης.
Η Άγκυρα έχει ήδη ενισχύσει τη θέση της, κερδίζοντας την υποστήριξη του νέου Γερμανού Καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, κυρίως λόγω της επιθυμίας της να αποκτήσει τα Eurofighter, τα οποία έχει συνδυάσει με πυραύλους αέρος-αέρος Meteor.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ενδέχεται να απαιτείται ειδική πλειοψηφία για τη συμμετοχή τρίτων χωρών στην ευρωπαϊκή άμυνα και το ReArm Europe, αντί για ομοφωνία.
Ωστόσο, θα πρέπει να αναμένονται οι εξελίξεις σχετικά με το πώς και σε ποιο βαθμό μπορούν να συμμετέχουν τρίτες χώρες στην ασφάλεια της Ευρώπης.
«Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη αν ο εχθρός είναι μέσα στα τείχη»
Το μήνυμα αυτό ελήφθη από την Άγκυρα και τον Ρούτε, όταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισήμανε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι για την αμυντική συνεργασία είναι καίρια η συμμετοχή χωρών που σέβονται τις αξίες της ΕΕ. Δεν είναι δυνατόν χώρες που απειλούν άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να συμμετέχουν χωρίς προϋποθέσεις, καθώς δεν μπορούν να είναι ισότιμοι εταίροι».
Αναφορικά με την τουρκική αμυντική βιομηχανία, η συμμετοχή σε συμπαραγωγές όπλων μπορεί να είναι τουλάχιστον 35%, καθώς το 65% των εξαρτημάτων πρέπει να κατασκευάζεται στην ΕΕ. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να συμπεριληφθούν κάποιες τρίτες χώρες υπό προϋποθέσεις.
Γι’ αυτό, απαιτείται μια υφιστάμενη εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας (SDP) για την ανάπτυξη διμερών συμφωνιών που θα δώσουν πρόσβαση στα συγκεκριμένα προγράμματα.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται η ΕΕ να ζητήσει έλεγχο των εξοπλισμών που προέρχονται από το εξωτερικό, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εγχώριες βιομηχανίες θα διατηρούν τον έλεγχο στο σχεδιασμό αυτών.
Όπως αναφέρει το euronews, αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι οι τρίτες χώρες δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν τη χρήση ή την επανεξαγωγή των οπλικών συστημάτων.
Η τουρκική στρατηγική σύμφωνα με αναλυτές
Αναλυτές στην Τουρκία εξηγούν ότι η Άγκυρα επιθυμεί να εδραιώσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή άμυνα λόγω των εξελίξεων στην αμερικανική πολιτική.
Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, η Τουρκία φέρει σημαντικό ρόλο καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει διπλές προκλήσεις: τη συρρίκνωση της αμερικανικής εμπλοκής στο ΝΑΤΟ και την αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία.
Σημαντική συμβολή
«Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να καλύψει στρατηγικά και βιομηχανικά κενά στον αμυντικό σχεδιασμό της Ευρώπης», δήλωσε ανώτερος στρατηγικός αναλυτής στο Πρακτορείο Anadolu (AA). Αυτή η ανάγκη προκύπτει από τη μειωμένη στρατιωτική υποστήριξη που παραδοσιακά προσέφεραν οι ΗΠΑ στους Ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
«Τόσο η στρατιωτική ασφάλεια όσο και οι τεχνολογίες που χρειάζεται η Ευρώπη πλέον δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ελλείψεις», προσθέτει. «Η Τουρκία, με τον ισχυρό στρατό και τις αναπτυσσόμενες αμυντικές της βιομηχανίες, μπορεί να καλύψει αυτό το κενό», τόνισε.
Συνεργασίες και προοπτικές
Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι διαθέτει δυνατότητες συνεργασίας με ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της τεχνολογίας, όπως αποδεικνύει η συνεργασία του κατασκευαστή drones Baykar με την ιταλική εταιρεία άμυνας Leonardo, αναδεικνύοντας τις ενισχυμένες αμυντικές σχέσεις.
Αναμένονται περισσότερες τέτοιες συνεργασίες στο μέλλον.
Κλείνοντας, προβλέπεται ότι οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες θα επωφεληθούν από το σχέδιο της ΕΕ να επενδύσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ στην άμυνα, μέσω συνεργασιών με ευρωπαϊκές εταιρείες, επιτρέποντας στην Άγκυρα να συμμετάσχει σε κρίσιμα προγράμματα του ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη είναι ο φυσικός εταίρος της Τουρκίας, με ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς και κοινούς στόχους για την αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων.