Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται κάνοντάς την έναν κρίσιμο παράγοντα στο αμυντικό σχεδιασμό της χώρας μας. Αυτό επηρεάζει όχι μόνο την τεχνολογία, αλλά και τη δομή της διεθνούς ασφάλειας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε τα παραπάνω κατά την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου Χειρισμού Κρίσεων «Αθηνά – 25», με θέμα «Ένοπλες Συρράξεις και Διαχείριση Κρίσεων στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης». Το συνέδριο οργανώνεται από το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων, στο αμφιθέατρο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, πρέσβεις χωρών στην Ελλάδα, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο υποναύαρχος Σπυρίδων Τσιαφούτης ΠΝ, εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΝ, ο υποπτέραρχος (ι) Γεώργιος Χριστοδούλου, εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΑ, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Τρύφων Κοντιζάς, ο γενικός γραμματέας Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο πρέσβης ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλης και ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ακαδημαϊκοί.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «η ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης επηρεάζει το παγκόσμιο ασφαλιστικό περιβάλλον, επομένως είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι να συμμετάσχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για το μέλλον».
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις ηθικές πτυχές που προκύπτουν από την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Άμυνα και να εξερευνήσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζει», προσέθεσε.
Το συνέδριο Χειρισμού Κρίσεων «Αθηνά» είναι «μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την κρίσιμη διαχείριση κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων» δήλωσε.
«Οι αμυντικές πολιτικές απαιτούν επαρκή αλγορίθμους για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων και τη μέτρηση κινδύνου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η ενσωμάτωσή τους έχει αλλοιώσει τους τρόπους διεξαγωγής επιχειρήσεων».
Μερικές από τις στρατιωτικές εφαρμογές περιλαμβάνουν:
- Ταχύτερη λήψη αποφάσεων μέσω του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου.
- Ακριβέστεροι στόχοι με λιγότερες παράπλευρες απώλειες.
- Ανίχνευση και ιεράρχηση απειλών.
- Καλύτερη επιχειρησιακή επίγνωση σε πραγματικό χρόνο.
- Υποστήριξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.
- Ενίσχυση ανθρώπινων δυνατοτήτων σε σύνθετες συνθήκες.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η τεχνολογική πρόοδος φέρνει προκλήσεις και απαιτεί ανάλυση», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο κακής χρήσης από μη κρατικούς δρώντες.
«Πρόκειται για ένα θεμελιώδες ερώτημα: μπορεί ένας αλγόριθμος Τεχνητής Νοημοσύνης να ενσωματώσει τις νομικές έννοιες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου;», ρωτήθηκε ο κ. Δένδιας.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τον άνθρωπο, αλλά να τον βοηθήσει», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ευχόμενος όλες οι συζητήσεις να είναι παραγωγικές.