Η Συρία προγραμματίζει την εκτύπωση ενός νέου νομίσματος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γερμανία, αντί της Ρωσίας, σύμφωνα με τρεις πηγές, υποδεικνύοντας τη θετική εξέλιξη των σχέσεων με αραβικές και δυτικές χώρες του Κόλπου, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις χαλαρώνουν, προσφέροντας νέες ευκαιρίες στη Δαμασκό.
Σε άλλη ένδειξη ενίσχυσης των σχέσεων της Συρίας με τα ΗΑΕ, η Δαμασκός υπέγραψε συμφωνία 800 εκατομμυρίων δολαρίων με την DP World για την ανάπτυξη του λιμανιού Τάρτους – η πρώτη μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την άρση των κυρώσεων.
Οι αρχές της Συρίας έχουν αρχίσει να εξετάζουν την εκτύπωση νομίσματος σε Γερμανία και ΗΑΕ νωρίτερα φέτος, και οι προσπάθειές τους ενισχύθηκαν από την χαλάρωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων το Φεβρουάριο.
Ο καινούργιος σχεδιασμός θα αφαιρέσει την εικόνα του πρώην προεδρικού ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ από τα χαρτονομίσματα της συριακής λίρας που είναι ακόμα σε κυκλοφορία.
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας επιδιώκουν γρήγορα μέτρα για την ανασυγκρότηση μιας οικονομίας που έχει πληγεί σοβαρά από 13 χρόνια πολέμου. Αυτή η προσπάθεια έχει εμποδιστεί από έλλειψη χαρτονομισμάτων.
Ο ρόλος της Ρωσίας
Η Ρωσία, βασικός υποστηρικτής του Άσαντ, εκτύπωσε το νόμισμα της Συρίας καθ’ όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, καθώς οι κυρώσεις της ΕΕ οδήγησαν στη διακοπή σύμβασης με ευρωπαϊκή εταιρεία.
Οι νέοι ηγέτες στη Δαμασκό διατήρησαν τις σχέσεις με τη Μόσχα ακόμα και μετά την απομάκρυνση του Άσαντ και την εκ νέου εγκατάστασή του στη Ρωσία τον περασμένο Δεκέμβριο, λαμβάνοντας αποστολές μετρητών, καυσίμων και σιταριού, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να προστατεύσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην παράκτια Συρία.
Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να περιορίσουν την ρωσική επιρροή στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Τον Φεβρουάριο, η ΕΕ ανήγγειλε χαλάρωση των κυρώσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Συρίας, επιτρέποντας την εκτύπωση νομισμάτων.
Οι συριακές αρχές έχουν προχωρήσει σε προχωρημένες συζητήσεις με την εταιρεία Oumolat από τα ΗΑΕ για συμφωνία εκτύπωσης νομισμάτων, όπως ανέφεραν δύο οικονομικές πηγές της Συρίας, που περιλάμβαναν και επισκέψεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών στα ΗΑΕ νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η Oumolat δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο.
Στη Γερμανία, οι κρατικές εταιρείες Bundesdruckerei και Giesecke+Devrient έχουν δείξει ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι σαφές ποια από αυτές θα αναλάβει την εκτύπωση του νομίσματος.
Ένας εκπρόσωπος της Bundesdruckerei δήλωσε ότι δεν έχει συνάψει συμφωνίες με την Συρία, ενώ η Giesecke+Devrient αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ, η γερμανική κυβέρνηση και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας Αμπντελκαντέρ Χουσριγιέχ δεν έχουν απαντήσει στα αιτήματα για σχόλιο.
Έλλειψη χαρτονομισμάτων
Η συριακή λίρα σήμερα αντιμετωπίζει ελλείψεις σε χαρτονομίσματα, με αξιωματούχους και τραπεζίτες να υποδεικνύουν διαφορετικές αιτίες για το φαινόμενο.
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι πολίτες και άλλοι παράγοντες συγκεντρώνουν λίρες, ενώ οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι οι αρχές κρατούν τη ροή ως μέρος της προσπάθειας διαχείρισης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Οι τράπεζες συχνά απορρίπτουν καταθέτες που επιθυμούν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους, προσθέτοντας πίεση σε μια ήδη πιεσμένη οικονομία με αυξανόμενο ανταγωνισμό από φθηνές εισαγωγές.
Η συριακή λίρα διαπραγματεύτηκε περίπου 10.000 ανά δολάριο ΗΠΑ στη μαύρη αγορά, από περίπου 15.000 πριν από την ανατροπή του Άσαντ.
Πριν την κρίση, το δολάριο ΗΠΑ είχε αξία μόνο 50 λίρες το 2011.
Πηγή: Reuters