Η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και η οικονομία πολέμου δεν θα επιλύσουν τα δομικά, οικονομικά, ενεργειακά ή κοινωνικά προβλήματα, αλλά θα επιδεινώσουν την κατάσταση, επιφέροντας πλήγμα στους λαούς και τις κοινωνίες της Ευρώπης. Αυτή η στρατηγική κατεύθυνση της δεξιάς ηγεσίας της ΕΕ «θα επιδεινώσει δραματικά τις συνθήκες ζωής των Ευρωπαίων, τους οποίους θα αναγκάσει να πληρώσουν 1 τρις ευρώ», παρατήρησε η Ρένα Δούρου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ με θέμα «Η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και η πολιτική ειρήνης της Αριστεράς» στο συνέδριο της die Linke στην πόλη Κένμνιτς.
Ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός και η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ μέσω του προγράμματος ReARM Europe είναι «στρατηγικά λανθασμένη επιλογή» που «δεν προάγει την στρατηγική αυτονομία απέναντι στην Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ», δήλωσε η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σημείωσε ότι οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι αμυντικές βιομηχανίες μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών και της Τουρκίας, η οποία, σύμφωνα με την τρέχουσα ηγεσία της ΕΕ, ενσωματώνεται στην πολιτική ασφάλειας της παρά την κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Οι κοινωνικές υποδομές και το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος θα πληγούν, καθώς οι πόροι θα μετατοπιστούν», πρόσθεσε.
Για μια πολιτική ειρήνης της Αριστεράς
Στο πλαίσιο αυτό, η Αριστερά οφείλει να προτείνει μια κοινή φιλειρηνική Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας, μακριά από τις ψυχροπολεμικές στρατηγικές στρατιωτικοποίησης, στοχεύοντας σε μια εναλλακτική προοπτική στην ευρωατλαντική συνεργασία. «Αντί να ανταγωνιζόμαστε τις ψυχροπολεμικές λογικές των φον ντερ Λάινεν, Κάλας και Ρούτε, θα πρέπει να αναδείξουμε τις αρχές του αριστερού ευρωπαϊσμού και να επαναστατήσουμε την Ευρώπη, όπως το οραματίστηκε ο Σπινέλι», τόνισε.
Τόνισε επίσης ότι «δεν αρκεί να καταγγέλλουμε την αύξηση του μιλιταρισμού, τη δαιμονοποίηση της Ρωσίας και τη στήριξη των ισραηλινών σχεδίων εθνοκάθαρσης για τους Παλαιστίνιους. Οφείλουμε να προτείνουμε μια στρατηγική αυτονομίας της Ένωσης, η οποία θα επεκτείνεται πέρα από τον στρατιωτικό τομέα, συμπεριλαμβάνοντας ζητήματα ενεργειακής και οικολογικής ασφάλειας, καθώς και την προάσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Αυτή η στρατηγική αυτονομία είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στην αναδυόμενη πολιτική σκηνή που προάγει τον νεοναζισμό, τη ξενοφοβία και τον ρατσισμό», πρόσθεσε.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί ένα Σχέδιο Ειρήνης για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο» σημείωσε η Δούρου, βάσει επτά σημείων: την ανάγκη για δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού και Κυπριακού ζητήματος, την απαγόρευση εξαγωγών όπλων προς χώρες της Μέσης Ανατολής, τον αφοπλισμό της περιοχής από όπλα μαζικής καταστροφής, την ανοικοδόμηση της Συρίας με δημοκρατία και ενότητα, τη μετατροπή της Μεσογείου σε θάλασσα ειρήνης και ασφάλειας και την ενίσχυση της οικολογικής ασφάλειας.
Βασικά σημεία ομιλίας της Ρ. Δούρου
- Η επιλογή της μη εκλεγμένης ηγεσίας της ΕΕ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς υπονομεύει τις κοινωνικές πολιτικές, την πολιτική συνοχής και την πράσινη μετάβαση.
- Η στρατηγική του μιλιταρισμού δεν θα αντιμετωπίσει την κοινωνική και οικονομική κρίση της ΕΕ έναντι άλλων παγκόσμιων δυνάμεων.
- Η ΕΕ δεν διαθέτει πραγματική κοινή εξωτερική ή αμυντική πολιτική και οι νέες αποφάσεις δεν θα λύσουν αυτό το πρόβλημα.
- Υπάρχει διπλασμός σε ό,τι αφορά την άμυνα, καθώς η αντίδραση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι έντονη, ενώ σιωπά για την Τουρκία.
- Η στρατιωτικοποίηση αποτελεί και οικονομικά λανθασμένη επιλογή, καθώς δεν θα επιλύσει τη συγκλονιστική κατάρρευση της ΕΕ.
- Δεν προσφέρει λύσεις στα δομικά προβλήματα της ΕΕ και θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν 1 τρις ευρώ για να τη στηρίξουν.
- Θα πληγούν άμεσα το κοινωνικό κράτος και οι δημόσιες υποδομές, όπως η υγειονομική και εκπαιδευτική φροντίδα.
- Η Αριστερά έχει υποχρέωση να προβάλλει το αίτημα για ειρήνη, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.