Η σημασία της διαφανούς συνεργασίας ανάμεσα σε νηογνώμονες και ναυτιλιακές εταιρείες ήταν το κεντρικό θέμα των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της 26ης συνάντησης της Ελληνικής Επιτροπής του Bureau Veritas Marine & Offshore (BV M&O).
Το ετήσιο φόρουμ προάγει τον διάλογο σχετικά με το μέλλον των θαλασσίων μεταφορών, την ενεργειακή μετάβαση και τις εξελισσόμενες ρυθμίσεις του κλάδου.
Υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Προκοπίου και με οικοδέσποινα την κ. Paillette Παλαιολόγου, Ανώτερη Αντιπρόεδρο για την Ανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ινδία (EMA) στην BV M&O, η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλίες που υπογράμμιζαν τη σημασία της ενισχυμένης συνεργασίας. Η κ. Hinda Gharbi, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Bureau Veritas, μοιράστηκε το παγκόσμιο όραμα του οργανισμού, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την υποστήριξη των πελατών στη μετάβασή τους προς τη βιωσιμότητα.
Ο κ. Matthieu de Tugny, Πρόεδρος της BV M&O, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τη στρατηγική εστίαση του οργανισμού, εστιάζοντας στις καινοτομίες, την ηγεσία στις ρυθμίσεις και τις προσπάθειες απεξάρτησης από τον άνθρακα. Ο Δρ. Ιωάννης Κοκαράκης, Τεχνικός Διευθυντής για τη Ζώνη SEEBA στην BV M&O, παρουσίασε λεπτομερείς τεχνικές πληροφορίες για τις στρατηγικές συμμόρφωσης μετά το MEPC 83 και την εφαρμογή του FuelEU Maritime, προσδιορίζοντας μιας συστημικής προσέγγισης για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του στόλου.
Η φετινή Επιτροπή περιλάμβανε αξιοσέβαστους ομιλητές που προσέφεραν ποικίλες απόψεις για τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ο κ. Michal Kurtyka, πρώην Πρόεδρος της COP24 και Υπουργός Κλίματος στην Πολωνία, ανέλυσε τις γεωπολιτικές και τεχνολογικές δυνάμεις που διαμορφώνουν τον κλάδο. Η κ. Araceli Fernandez Pales, Επικεφαλής της Μονάδας Τεχνολογικής Καινοτομίας στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, συζήτησε τις αλυσίδες εφοδιασμού ενεργειακής τεχνολογίας και την απονομή τους στη μείωση του άνθρακα στη θάλασσα. Ο κ. Βασίλης Δημουλάς, Διευθυντής Τεχνολογίας & Καινοτομίας στην BV M&O, εξέτασε τις δυνατότητες του ανανεώσιμου μεθανίου ως μελλοντικού διαδόχου του LNG.
Στη συνέχεια, η Ελένη Λετώνη παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα διάσταση, εστιάζοντας στην ιστορική και συμβολική σημασία του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, κάνοντας παραλληλίες με τις σύγχρονες προκλήσεις στη ναυτιλία. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ένα ανοιχτό φόρουμ και καταληκτικές παρατηρήσεις από τον Γιώργο Προκοπίου, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Επιτροπής για καινοτομία, βιωσιμότητα και συλλογική πρόοδο στη ναυτιλία. Ο Matthieu de Tugny δήλωσε: «Η Επιτροπή αυτή συνεχίζει να είναι μια σημαντική πλατφόρμα για εποικοδομητικό διάλογο με τους εταίρους μας στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Ευχαριστώ τα μέλη και τους προσκεκλημένους ομιλητές μας για τη πολύτιμη συνεισφορά τους καθώς πλοηγούμαστε συλλογικά στο μέλλον του κλάδου μας».
Εικόνες από τη συνάντηση της Ελληνικής Επιτροπής του Bureau Veritas Marine & Offshore
