Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της στρατηγικής πολέμου και των δυτικών κυρώσεων που προέκυψαν από την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Μετάβασης Στοκχόλμης (SITE).
Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε πριν από τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, τονίζει ότι παρά την επιφανειακή σταθερότητα της, η ρωσική οικονομία είναι επιφανειακά ανθεκτική, με αυξανόμενες υποκείμενες ανισορροπίες και δομικές αδυναμίες.
«Η χρηματοδότηση που σχετίζεται με τον πόλεμο έχει κρατήσει την οικονομία όρθια βραχυπρόθεσμα, αλλά η εξάρτηση από αδιαφανείς πόρους, στρεβλές κατανομές και προβληματικά δημοσιονομικά αποθέματα την καθιστά μη βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Αντίθετα με την επίσημη αφήγηση του Κρεμλίνου, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ρωσίας», ανέφερε η έκθεση.
Οι συνέπειες των κυρώσεων της ΕΕ
Η ΕΕ έχει επιβάλει 16 πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022, στοχεύοντας τις κύριες πηγές εσόδων της Μόσχας, όπως οι εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανίας και Ιαπωνίας, έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις.
Η Ρωσία, θέλοντας να αποδείξει την αναποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων, ισχυρίζεται ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της θα αυξηθεί κατά 4,3% το 2024, μετά από 3,6% το 2023.
Ωστόσο, ο Τόρμπορν Μπέκερ, που παρουσίασε την έκθεση SITE στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, σημείωσε ότι οι ρωσικοί αριθμοί του ΑΕΠ δεν είναι αξιόπιστοι, καθώς η Μόσχα πιθανώς υποτιμά τον πληθωρισμό που επηρεάζει τις εκτιμήσεις του πραγματικού ΑΕΠ.
«Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 9-10%. Γιατί, λοιπόν, έχει επιτόκιο 21% στην κεντρική τράπεζα; Ποια κεντρική τράπεζα θα όριζε επιτόκιο πολιτικής 11,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον πληθωρισμό; Αν μια από τις δικές μας κεντρικές τράπεζες έκανε κάτι τέτοιο, θα έχανε τη δουλειά της μέσα σε μια μέρα», ανέφερε ο Μπέκερ στους δημοσιογράφους.
«Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι εσφαλμένα υπολογισμένος. Αν υποτιμήσεις τον πληθωρισμό, θα υπερεκτιμήσεις τον πραγματικό ΑΕΠ», πρόσθεσε.
Πιθανή αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος
Επίσης, επισήμανε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της Ρωσίας λόγω της μείωσης των εσόδων από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, καθώς και της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών. Από την αρχή της εισβολής της στην Ουκρανία, η Ρωσία αναφέρει ετήσιο έλλειμμα προϋπολογισμού 2% του ΑΕΠ, παρά τις μεγάλες στρατιωτικές της δαπάνες.
«Οι δημοσιονομικοί αριθμοί στη Ρωσία δεν αντανακλούν πραγματικά το κόστος που θυσιάζουν για την πολεμική αεροπορία», σημείωσε ο Μπέκερ.
Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της στρατιωτικής προσπάθειας περνάει από το τραπεζικό σύστημα. «Αν αυτά προστεθούν στους δημοσιονομικούς αριθμούς, τα ελλείμματα θα ήταν διπλάσια από αυτά που αναφέρονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία», επεσήμανε.
Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί χρηματοοικονομικούς κινδύνους στο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες αναφέρουν υψηλή πιστωτική ανάπτυξη.
«Όλοι αυτοί οι δείκτες είναι συνήθως αυτοί που παρακολουθούμε όταν θέλουμε να προβλέψουμε μια τραπεζική κρίση», είπε ο Μπέκερ.
Η Κομισιόν συμφωνεί με την έκθεση SITE
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί με την έκθεση SITE.
«Η ανάλυσή τους τονίζει την αναξιοπιστία των ρωσικών στατιστικών και πώς η ρωσική οικονομία δεν αποδίδει όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία», είπε ο Ντομπρόβσκις στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών της ΕΕ.
«Η Επιτροπή γενικά συμφωνεί με αυτή την ανάλυση και αναγνωρίζει τη συνεχώς αυξανόμενη ευθραυστότητα της ρωσικής οικονομίας. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των συνεχιμένων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την περιορισμό της δυνατότητας του Κρεμλίνου να συνεχίσει τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε.
Πηγή: Reuters