Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι τον Μάρτιο, η Ρωσία έχει επιτεθεί σε 25 ξενοδοχεία κοντά στις γραμμές του μετώπου, σύμφωνα με μια έκθεση των οργανώσεων Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και Truth Hounds (ουκρανική οργάνωση).
Οι επιθέσεις σε ξενοδοχεία ξεκίνησαν περιορισμένα, αλλά αυξήθηκαν πέρυσι, υποδεικνύοντας ότι πλέον πρόκειται για μια διαρκή απειλή για το δημοσιογραφικό προσωπικό που εργάζεται στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με την έκθεση.
Κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων, ένας δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του και 24 τραυματίστηκαν.
«Αυτές οι επιθέσεις εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική για να σπείρουν τρόμο και να περιορίσουν τη δημοσιογραφική κάλυψη του πολέμου», δήλωσε η Pauline Maufrais από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. «Τα κτίρια που στοχοποιούνται δεν είναι “ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις”, και οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται μέσα δεν είναι “μισθοφόροι”, παρά την παραπληροφόρηση που προώθεται από όλα τα επίπεδα του ρωσικού κράτους και τα μέσα που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο», πρόσθεσε.
Η χρήση πυρομαχικών ακριβείας, όπως βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, δείχνει ότι τα ξενοδοχεία ήταν συγκεκριμένα στόχοι, καθιστώντας τις επιθέσεις μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αποθάρρυνσης ανεξάρτητης κάλυψης από την πρώτη γραμμή.
Από την πλευρά της, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι τα ξενοδοχεία είναι νόμιμοι στόχοι επειδή φιλοξενούν Ουκρανούς στρατιώτες ή ξένους μισθοφόρους.
Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι δεν έχει βρεθεί καμία σύνδεση μεταξύ των επιθέσεων και στρατιωτικής παρουσίας στα ξενοδοχεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στρατιωτικοί σε άδεια διαμένουν στα ξενοδοχεία, αλλά μόνο ένα από αυτά είχε φιλοξενήσει μέλη των ενόπλων δυνάμεων.
Η έρευνα κατέδειξε ότι το κοινό χαρακτηριστικό των επιθέσεων ήταν η παρουσία δημοσιογράφων. Μάλιστα, το 64% των δημοσιογράφων θεωρεί ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας έχουν δυσχεράνει την εργασία τους στην εμπόλεμη ζώνη.
«Πολλοί δημοσιογράφοι αποφεύγουν πλέον τα ξενοδοχεία κοντά στο μέτωπο, κάποιοι αναστείλαν την πεδία εργασία τους και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν λογιστικά προβλήματα. Αυτό περιορίζει τη δυνατότητα ρεπορτάζ», δήλωσε η Pauline Maufrais.
Η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και οι μεγάλες αποστάσεις στην πρώτη γραμμή αναγκάζουν πολλούς δημοσιογράφους να διαμένουν στην πιο κοντινή ασφαλή πόλη. Ωστόσο, καθώς υπάρχουν λίγα λειτουργικά ξενοδοχεία, οι δημοσιογράφοι είτε ενοικιάζουν διαμερίσματα στις περιοχές του μετώπου είτε ταξιδεύουν για έως και δέκα ώρες.