Κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων του πολέμου στην Ουκρανία, τα drones έχουν αποδειχθεί καθοριστικά στα πεδία των μαχών, καθώς χρησιμοποιούνται από όλες τις πλευρές και επισημαίνουν τη σημασία τους ως αποδοτικά όπλα σε σύγχρονες συγκρούσεις.
Η αύξηση της χρήσης τους από τη μία πλευρά καθιστά την αντίπαλη πλευρά πιο δύσκολη να τα αντιμετωπίσει. Έτσι, επιστρατεύονται διάφορες λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού πολέμου και στρατιωτικών δυνάμεων που προσπαθούν να τα στοχεύσουν.
Η εκτεταμένη χρήση των drones έχει οδηγήσει εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού στο να παράγουν όπλα και πυρομαχικά ειδικά σχεδιασμένα για την αντιμετώπισή τους στα πεδία μάχης.
Η Ρωσία, για παράδειγμα, προωθεί τη χρήση μοτοσικλετών και τετρακίνητων οχημάτων στις περιοχές όπου οι Ουκρανικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται τα drones. Εξετάζει επίσης τη χρήση εξοπλισμού που μειώνει την θερμική σήμανση, καθιστώντας τους στρατιώτες πιο δύσκολα ανιχνεύσιμους από όργανα νυχτερινής όρασης και υπέρυθρες.
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις παράγουν μαζικά τα δικά τους drones ενώ upgrading υπάρχοντα μοντέλα.
Σύμφωνα με αναφορές του Φεβρουαρίου από το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, η Ρωσία αναμένεται να εκτοξεύει τουλάχιστον 2.000 drones κάθε μήνα. Αυτό δεν φαίνεται υπερβολικό, αν σκεφτούμε ότι πρόσφατα επιτέθηκε στην Ουκρανία με σχεδόν 300 drones σε μία νύχτα.
Αυτό έχει επιτρέψει στην Ρωσία να διεξάγει περίπλοκες επιθέσεις που περιορίζουν τις αντιδράσεις των δυνάμεων του Κιέβου.
Γρηγορότερες και Υψηλότερες Πτήσεις
Ο επικεφαλής ομάδας αεράμυνας από την Ουκρανία δήλωσε στο Business Insider ότι οι ρωσικές επιθέσεις έχουν αναδείξει δύο αλλαγές: τα drones πλέον πετούν πιο γρήγορα και ψηλότερα, γεγονός που δυσκολεύει την αεράμυνα.
Στο επίκεντρο των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων είναι το Shahed-136, ένα drone ιρανικής προέλευσης που πλέον παράγεται και στη Ρωσία.
Αυτά τα drones έχουν ταχύτητες άνω των 115 μιλίων/ώρα, και αν και λιγότερο αποτελεσματικά από κρουζ πυραύλους, είναι πολύ πιο οικονομικά, επιτρέποντας τη χρήση τους σε μαζικές επιθέσεις.
Τα Αναβαθμισμένα Shahed
Τα Shahed, που εκτοξεύονται συνήθως τη νύχτα, αποτελούν σήμα κατατεθέν της ρωσικής στρατηγικής κατά των ουρανικών υποδομών, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.
Η Ρωσία πλέον διαθέτει και μια αναβαθμισμένη εκδοχή του Shahed με κινητήρα που του επιτρέπει ταχύτητες άνω των 180 μιλίων/ώρα.
Επιπλέον, η Ρωσία έχει αυξήσει το φορτίο εκρηκτικών που μεταφέρουν καινούργια και παλιά Shahed, σχεδόν διπλασιάζοντας την ικανότητά τους.
Αυτή η βελτίωση προέκυψε από την εισαγωγή δύο νέων τύπων κεφαλών—μία ρωσικής και μία ιρανικής κατασκευής—που στοχεύουν στη μέγιστη καταστροφή.
Στόχοι οι Ενεργειακές Υποδομές
Ο εμπειρογνώμονας Πάβλο Ναρόζνι σχολίασε ότι η Ρωσία βελτιώνει τα Shahed προκειμένου να ξεπεράσει τα προστατευτικά μέτρα των ουκρανικών ενεργειακών εταιρειών.
«Ο κυριότερος στόχος είναι οι ενεργειακές υποδομές, που απαιτούν νέα εργαλεία για διασπάσει τις αμυντικές γραμμές», σημείωσε.
Είναι απαραίτητη η χρήση περισσότερου καυσίμου λόγω του αυξημένου βάρους, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των αναβαθμισμένων Shahed παραμένουν περιορισμένες.
Drones-Δολώματα
Η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης drones-δολώματα που δεν φέρουν κεφάλες και προορίζονται να εξαντλήσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας, φαίνονται όμως αρκετά επικίνδυνα για να προκαλέσουν σύγχυση.
Άπιαστα Shahed
Τα ρωσικά drones πετούν πλέον σε ύψη άνω των 8.000 ποδιών, καθιστώντας τα σχεδόν ανέφικτα ως στόχους για τα πολυβόλα, σύμφωνα με μεταφορά από τον Ουκρανό αξιωματούχο Oleksiy.
Αυτά τα drones, συγκεντρώνοντας σε συγκεκριμένες περιοχές, μπορεί να χτυπήσουν ταυτόχρονα αρκετούς στόχους.
Για να πετύχουν τον εντοπισμό τους, οι Ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν πύραυλους εδάφους-αέρος (MANPADS) όπως το FIM-92 Stinger ή το 9K38 Igla. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη φτηνών MANPADS για να αντιμετωπίσουν αυτά τα drones, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συνοδευτική χρήση άλλων οπλικών συστημάτων.