Η Ελλάδα ανοίγει το δρόμο για ταχύτερη υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, χάρη στο δωδεκαετές σχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή και το ΚΥΣΕΑ. Αυτή η κίνηση έρχεται μετά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, όπως επιβεβαίωσε η Κομισιόν στις 29 Απριλίου.
Χρήστος Μαζανίτης
Μαζί με την Ελλάδα, 17 ακόμη κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει την ενεργοποίηση της ίδιας ρήτρας. Η απάντηση αναμένεται από την ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να έχει αύξηση στον προϋπολογισμό του κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2025 – 2026, με το συνολικό ποσό για την αμυντική χρηματοδότηση να φτάνει τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2028. Αυτό ανοίγει το δρόμο για αρκετά προγράμματα προτεραιότητας σύμφωνα με την κατάταξη των Γενικών Επιτελείων. Υπάρχει η πιθανότητα το ποσό να αυξηθεί κατά 1 δισεκατομμύριο εάν η ρήτρα επεκταθεί μέχρι το 2030, σχεδόν όσο διαρκεί το πρόγραμμα ReARM της ΕΕ.
Με την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ και των 7 πυραυλακάτων ΤΠΚ κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ», όπως και το πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα», που έχει προϋπολογισμό 2 δις ευρώ, ήδη το υπουργείο έχει επιλέξει να δώσει προτεραιότητα σε αυτά τα δύο προγράμματα. Ένα τρίτο πρόγραμμα αναμένεται να προστεθεί αν υπάρξει έγκριση μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Συνολικά, η λίστα των εξοπλιστικών προγραμμάτων για την περίοδο 2024 – 2035 περιλαμβάνει 64 προγράμματα, τα οποία θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες που θα προκύψουν. Όπως εξηγούν πηγές του «ελληνικού πενταγώνου» στην “Realnews”, η έμφαση δίνεται στην αναβάθμιση υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, αντί της αγοράς νέων, η οποία είναι πιο δαπανηρή αλλά και λιγότερο αποδοτική σε σχέση με την αξιοποίηση των ήδη διαθέσιμων μέσων.
Υποβρύχια
Ένα από τα σημαντικά σχέδια είναι η αναβάθμιση των τεσσάρων υποβρυχίων Type 214 της κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, που αποτελούν τα τελευταία αποκτήματα του Πολεμικού Ναυτικού. Η παρουσία τους στο Αιγαίο έχει δημιουργήσει ανησυχία στο τουρκικό ναυτικό.
Η αναβάθμιση των υποβρυχίων απαιτεί προϋπολογισμό περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, εστιάζοντας κυρίως στα ηλεκτρονικά και τα τακτικά τους συστήματα.
Ο εκσυγχρονισμός των υποβρυχίων ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ΠΙΠΙΝΟΣ, ΜΑΤΡΩΖΟΣ και ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, με σκοπό να ολοκληρωθεί μέχρι το 2031.
Η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής δίνει επίσης τη δυνατότητα σταδιακής προμήθειας 6 νέων υποβρυχίων.
F-16 Viper
Ο σχεδιασμός της Πολεμικής Αεροπορίας περιλαμβάνει την αναβάθμιση 120 F-16 στην έκδοση Viper. Τα 38 F-16 block 50 θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση, καθώς είναι μέρος της δεύτερης παραγγελίας που είχε κάνει η Ελλάδα το 1999.
Στο μεταξύ, στο εργοστάσιο της ΕΑΒ προχωρά η αναβάθμιση 82 μαχητικών block 52+ και 52+ advanced, με 32 από αυτά να έχουν ήδη παραληφθεί.
Το κόστος αναβάθμισης των 38 block 50 αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με όλες τις εργασίες να γίνονται στην ΕΑΒ.
Για τα παλαιότερα F-16 block 30, εξετάζεται η μερική αναβάθμιση μέσω ανταλλακτικών που θα προκύψουν από τα block 50 και 52+, με τις εργασίες να πραγματοποιούνται στην 111 Πτέρυγα Μάχης.
Σημειώνεται ότι τα χρήματα από τη ρήτρα διαφυγής δεν προορίζονται για την πλήρη χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων, αλλά καλύπτουν τις ετήσιες δόσεις. Αυτό επιτρέπει την ταχεία προμήθεια δύο μεταχειρισμένων φρεγατών τύπου FREMM, αριθμού κόστους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Πρώτες επιλογές είναι δύο φρεγάτες κλάσης Bergamini από την Ιταλία, ενώ η Γαλλία έχει εκδηλώσει επίσης ενδιαφέρον.