Οι ηγεσίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις, θέτοντας ωστόσο συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Από αυτή την Τετάρτη ξεκινούν οι συνομιλίες του Κιέβου με δυτικές αντιπροσωπείες στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν προτίθεται να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία στη σημερινή γραμμή του μετώπου. Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον επιδιώκει την αναγνώριση της ρωσικής προσάρτησης της Κριμαίας, ενώ οι προσπάθειες για ειρηνική λύση συνεχίζονται.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, μόλις τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία. «Μετά την κατάπαυση του πυρός, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγματεύσεων, ώστε να αποφεύγονται αδιέξοδα» ανέφερε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη τύπου.
Την Τετάρτη (23/4), η ουκρανική αποστολή που θα συμμετάσχει στις συνομιλίες στο Λονδίνο θα έχει εντολή να συζητήσει για μια πλήρη ή μερική εκεχειρία.
Ο Ζελένσκι σημείωσε πως ο «πρωταρχικός στόχος» των συνομιλιών στο Λονδίνο με τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες θα είναι η προώθηση μιας άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός.
Οι προϋποθέσεις του Κιέβου
«Δεν θα είναι εύκολο να συμφωνηθούν όλα άμεσα», προειδοποίησε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλές περίπλοκες πτυχές που αφορούν τα εδάφη, τις εγγυήσεις ασφαλείας και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το σύνταγμα.
Αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίσια, που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη πρόταση από τις ΗΠΑ για το μέλλον του.
Στις συνομιλίες του Λονδίνου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, ανέφερε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν θα παραστεί, αλλά η Ουάσινγκτον θα εκπροσωπηθεί από τον ειδικό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ.
Ο Ζελένσκι εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αργότερα αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία, κατά την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου.
Κινέζοι κατασκευάζουν drones στη Ρωσία
Ο Ουκρανός Πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης ότι Κινέζοι πολίτες εργάζονται σε εργοστάσιο παραγωγής drones στη Ρωσία, σε μια νέα κριτική προς το Πεκίνο.
Προηγούμενα, ο Ζελένσκι είχε κατηγορήσει την Κίνα για παροχή όπλων και πυρομαχικών στη Ρωσία, ισχυριζόμενος ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρέχει άμεση στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα. Η Κίνα έχει απορρίψει αυτές τις κατηγορίες.
Οι προϋποθέσεις της Μόσχας
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσφέρθηκε να σταματήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στη σημερινή γραμμή του μετώπου, όπως ανέφεραν πηγές που είναι ενήμερες για τις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πούτιν ανέφερε στον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της σε περιοχές που ελέγχονται εν μέρει από τον Κίεβο.
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει προτάσεις για μια ενδεχόμενη συμφωνία, την οποία περιλαμβάνει η αναγνώριση της ρωσικής ιδιοκτησίας της Κριμαίας και του ελέγχου των τεσσάρων τουλάχιστον περιοχών υπό ρωσική κατοχή.
Η πρόταση αυτή συνιστά την πρώτη επίσημη ένδειξη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να υποχωρήσει από τις μέγιστες απαιτήσεις της, προκειμένου να τερματίσει την εισβολή. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο Πούτιν ενδέχεται να χρησιμοποιήσει αυτή τη φαινομενική παραχώρηση ως δόλωμα για να πείσει τον Τραμπ να συμφωνήσει σε άλλες ρωσικές απαιτήσεις.
Άλλες προϋποθέσεις της Μόσχας
Η Ρωσία εξετάζει την πρόταση του Ζελένσκι για παύση επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, επεσήμανε ότι το θέμα είναι περίπλοκο και ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε συζητήσεις, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια συνομιλιών με την Ουκρανία.
Και οι δύο πλευρές βρίσκονται υπό πίεση να προχωρήσουν προς την επίλυση του πολέμου που συνεχίζεται, καθώς οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις.
Ο Ζελένσκι δήλωσε πρόσφατα ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για οποιαδήποτε μορφή συνομιλιών ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις. «Η Ουκρανία διατηρεί την προσφορά της να μην πλήττονται αμάχοι και περιμένουμε μια σαφή απάντηση από τη Μόσχα» ανέφερε.
Ο Πεσκόφ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το θέμα χρειάζεται συζήτηση, αναφερόμενος σε προηγούμενες παραβιάσεις των εκεχειριών.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι «μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις» ενδέχεται να γίνουν στρατηγικοί στόχοι αν υπάρχει παρουσίας στρατιωτών του εχθρού εκεί, κάτι που απαιτεί διακρίσεις κατά την εκτίμηση των καταστάσεων.
Η Ρωσία τονίζει ότι είναι διαθέσιμη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αλλά το Κίεβο έχει καταστήσει παράνομες τις συνομιλίες αυτόνομα, λόγω διατάγματος του Ζελένσκι από το 2022 μετά την ρωσική προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών.
Αν η Ουκρανία επιθυμεί συνομιλίες, ο Πεσκόφ κατέληξε, θα πρέπει να άρει τις νομικές απαγορεύσεις που υπάρχουν.