Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, και ο Λίβυος ομόλογός του, πρέσβης Τάχερ Μοχάμεντ Αλ Σουν, αντάλλαξαν απόψεις για τη διαχείριση των θαλάσσιων ζωνών, εστιάζοντας στη σημασία της διπλωματίας και του διαλόγου.
Ο πρέσβης Σέκερης αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη της Διεθνούς Επιτροπής Παρακολούθησης της «Διαδικασίας του Βερολίνου», επισημαίνοντας τη σημασία της συμμετοχής των γύρω κρατών για την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών στη Λιβύη.
Δήλωσε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει σε έναν παραγωγικό διάλογο με τη Λιβύη, καλύπτοντας όλα τα διμερή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. «Είμαστε προετοιμασμένοι να συνεργαστούμε με τους Λίβυους συνομιλητές μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με αυτή την προοπτική είναι αναμφίβολα αντιπαραγωγικές». Υπογράμμισε ότι «στην παρούσα περίοδο κρίσης, δεν χρειαζόμαστε επιπλέον εντάσεις».
Από την πλευρά του, ο πρέσβης Αλ Σουν υπογράμμισε ότι «η διπλωματία είναι η μόνη λύση» και ανέφερε ότι η Λιβύη παραμένει ανοιχτή στη συνεργασία σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Επιχειρηματολόγησε ότι “η πρόκληση υφίσταται όταν ανακοινώνεται ότι θα γίνουν έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές”.
Τόνισε ότι, παρά τις εσωτερικές διαφωνίες, οι αρχές της Δυτικής και Ανατολικής Λιβύης έχουν ενωθεί για να καταδικάσουν επικίνδυνες πρακτικές.
Ο πρέσβης Σέκερης απάντησε, διευκρινίζοντας ότι «δεν υπήρξε αναφορά σε πρόκληση» στη δήλωσή του και πρόσθεσε ότι πρέπει να εξετάσουμε τα ζητήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, το οποίο περιλαμβάνει την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
Ο Λίβυος πρέσβης εξέφρασε τη συμφωνία του με τον Έλληνα συνάδελφο, τονίζοντας τη σημασία της διπλωματίας και των ιστορικών δεσμών για την επίλυση των ζητημάτων αυτών. Διαβεβαίωσε ότι «θέλουμε διπλωματικές σχέσεις» και ότι η δράση που προκάλεσε τις εντάσεις δεν είχε σκοπό να προκαλέσει. Επανέλαβε τη δέσμευση για τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας παρά τις υφιστάμενες διαφορές.
Η συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω διεθνών προσπαθειών για την προώθηση πολιτικής λύσης στη Λιβύη, με ανησυχίες για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Χάνα Τέτε, ενημέρωσε για τις πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι στην πορεία της προς την εθνική ενότητα και τη σταθερότητα.
Κατά την παρουσίασή της, η κ. Τέτε καλωσόρισε τη νέα εκκίνηση της Διεθνούς Επιτροπής Παρακολούθησης της Διαδικασίας του Βερολίνου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για την ανανέωση του διεθνούς συντονισμού και τη στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ.
Περιέγραψε την κατάσταση επί του πεδίου μετά τις συγκρούσεις στην Τρίπολη, καταδεικνύοντας τις προσπάθειες του UNSMIL να αποτρέψει νέα βία, ενώ και τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου δημιούργησαν Επιτροπή Εκεχειρίας με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και την προστασία των αμάχων.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η εκεχειρία είναι εύθραυστη και η συνολική κατάσταση ασφάλειας είναι ασταθής.
Η κ. Τέτε επεσήμανε ότι οι συγκρούσεις του Μαΐου προκαλέσαν σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και επεσήμανε την ανάγκη για μεταρρύθμιση του τομέα ασφάλειας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Καταληκτικά, τόνισε την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση από όλους τους παράγοντες και υπενθύμισε ότι «δεν είναι η ώρα για παιχνίδια ισχύος και μονομερείς ενέργειες».
Σχετικά με την πολιτική διαδικασία, η κ. Τέτε σημείωσε την βαθιά απογοήτευση του δημόσιου και την ανάγκη για μια πολιτική διαδικασία που θα προωθεί τη συμμετοχή των πολιτών και την εκλογή ηγεσίας.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης του Συμβουλίου στις προσπάθειες που αποσκοπούν στην αποφυγή της βίας και της εγκληματικότητας.