Συγχύσεις στο πολιτικό σύστημα μετά τις αντιφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με την προανακριτική και την πρόταση της Μαρίας Καρυστιανού, που ζητά την παραπομπή όχι μόνο του Κώστα Αχ. Καραμανλή αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη για εσχάτη προδοσία.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές που συντάσσονται με το Κίνημα Δημοκρατίας, αρχικά την Τετάρτη υπέγραψαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή του Κώστα Καραμανλή και του Πρωθυπουργού για το κακούργημα της παρεμπόδισης ασφάλειας συγκοινωνιών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί πρόταση από το ΠΑΣΟΚ, που ζητούσε και εκείνη την παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών, όχι όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το αίτημα για διερεύνηση των ευθυνών του Πρωθυπουργού δημιούργησε ένταση στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά.
Η κίνηση του Κινήματος Δημοκρατίας να υπογράψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε εντύπωση, δεδομένου ότι τα δύο κόμματα είναι παραδοσιακοί πολιτικοί αντίπαλοι. Οι υπογραφές μπήκαν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν την υποβολή της πρότασης της κ. Καρυστιανού. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα οι ίδιοι βουλευτές απέσυραν τις υπογραφές τους από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψαν το αίτημα της κ. Καρυστιανού, μαζί με βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας. Η αυστηρότητα της κατηγορίας, καθώς και η στήριξη της πρότασης από ακροδεξιές δυνάμεις, εγείρουν ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της κίνησης και την αντίκτυπο της υπόθεσης των Τεμπών.
Η κυβέρνηση, μέσω του Παύλου Μαρινάκη, αντέδρασε με σφοδρότητα, επιτιθέμενη τόσο στα κόμματα που υπογράφουν την πρόταση όσο και στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Θεωρώ ότι πρέπει να επισημάνω δύο πράγματα: Παραλείπουν (στην πρόταση της Μαρίας Καρυστιανού) τον κ. Τσίπρα αυτοί που τη συντάσσουν. Ποιοι υπογράφουν; Δύο κόμματα που συνδέονται με ακραίες θέσεις, μαζί με την κ. Κωνσταντοπούλου, πρώην Προεδρία της Βουλής κατά την περίοδο Τσίπρα και τον κ. Κασσελάκη, πρόεδρο του κόμματος Τσίπρα».
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου όσο και ο Στέφανος Κασσελάκης έχουν απομακρυνθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, εκφέροντας κριτική σ’ αυτόν σε κάθε ευκαιρία. Όσον αφορά την κατηγορία κατά του Πρωθυπουργού, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Η συζήτηση περί εσχάτης προδοσίας για έναν νομό εκλεγμένο Πρωθυπουργό, εξαιτίας ενός τραγικού συμβάντος, δεν έχει νομική ή λογική βάση. Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει εσχάτη προδοσία; Είναι η κορύφωση μιας πολιτικής πτώσης».
Προοπτικές
Οι εξελίξεις αναμένονται. Στην Ολομέλεια της Βουλής θα εισαχθούν τρεις προτάσεις: της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της Μαρίας Καρυστιανού. Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα ζητήσει να παραπεμφθεί στον φυσικό του δικαστή. Τελικά, αναμένεται να πλειοψηφήσει η πρόταση της Ν.Δ., που θα παραπέμψει στην προανακριτική για τη διερεύνηση των ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Η προανακριτική, σύμφωνα με το προηγούμενο της υπόθεσης Τριαντόπουλου, θα αποφασίσει γρήγορα την παραπομπή του κ. Καραμανλή στο δικαστικό συμβούλιο χωρίς διερεύνηση από τη Βουλή. Ωστόσο, γενικά η κατάσταση οδηγεί σε περαιτέρω παρακμή του πολιτικού συστήματος και στην αποδυνάμωση της υπόθεσης του δυστυχήματος στη συνείδηση της κοινής γνώμης.