Η Ουκρανία είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως, τρία και πλέον χρόνια μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύει σήμερα το SIPRI, το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη, με έδρα τη Στοκχόλμη.
Εκθετική αύξηση στις εισαγωγές όπλων
Οι εισαγωγές όπλων στην Ουκρανία έχουν σχεδόν εκατονταπλασιαστεί σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετή περίοδο αναφοράς, όπως αναφέρεται στην έκθεση του σουηδικού ινστιτούτου.
Τα δεδομένα του SIPRI αναφέρονται στον όγκο παραδόσεων όπλων και όχι στην χρηματική τους αξία. Δεδομένης της πιθανότητας μεγάλων διακυμάνσεων από έτος σε έτος, το SIPRI προβαίνει σε συγκρίσεις σε πενταετή βάση — συγκεκριμένα, για την τρέχουσα περίοδο 2020-2024, συγκρίνονται με την περίοδο 2015-2019.
Νέα δεδομένα από το #SIPRI σχετικά με τις παγκόσμιες #ArmsTransfers: Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως; Η κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων αυξάνεται καθώς οι ρωσικές εξαγωγές μειώνονται.
Διαβάστε την ανακοίνωση τύπου: https://t.co/XUIMxuT88C pic.twitter.com/A0Go6cbw8T
— SIPRI (@SIPRIorg) 9 Μαρ. 2025
Η Ουκρανία τώρα εισάγει το 8,8% του συνολικού όγκου βαρέων όπλων (όπως άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και άλλου είδους εξοπλισμό).
Στο πενταετές ορίζοντα, η Ινδία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 8,3%, ενώ ακολουθούν το Κατάρ με 6,8%, η Σαουδική Αραβία με 6,8% και το Πακιστάν με 4,6%.
Αρκετές χώρες εξήγαγαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία
Σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI, τουλάχιστον 35 χώρες έχουν εξάγει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Από αυτές, το 45% των προμηθειών προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 12% από τη Γερμανία και το 11% από την Πολωνία.
Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα την αναστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, υπό την πίεση του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου.
Οι ερευνητές του SIPRI θεωρούν ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί τις ευρωπαϊκές χώρες σε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 155% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, αντίθετα με την παγκόσμια τάση, όπου οι προμήθειες όπλων καταγράφηκαν σε μείωση τουλάχιστον 0,6% σύμφωνα με το ινστιτούτο.