Η νέα μη κυβερνητική οργάνωση Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), η οποία κυρίως χρηματοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε την έναρξη των δραστηριοτήτων της τη Δευτέρα, παραδίδοντας τρόφιμα σε συγκεκριμένα σημεία διανομής μέσα στον παλαιστινιακό θύλακο.
Η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα μετά την παραίτηση του διευθυντή της, Τζέικ Γουντ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θεωρεί εφικτό να εφαρμοστεί το σχέδιο της οργάνωσης για την υποστήριξη του πληθυσμού της Γάζας “διατηρώντας αυστηρά τις ανθρωπιστικές αρχές της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας, τις οποίες δεν σκοπεύω να παραβλέψω”.
Η ανακοίνωση
«Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στην περιοχή, παραδίδοντας με φορτηγά τρόφιμα σε ασφαλείς τοποθεσίες, όπου άρχισε η διανομή στον πληθυσμό της Γάζας. Αύριο Τρίτη, περισσότερα φορτηγά με βοήθεια θα πραγματοποιήσουν παραδόσεις», διαβεβαίωσε η GHF σε σχετική ανακοίνωση. «Η ροή της βοήθειας θα αυξάνεται καθημερινά».
Η οργάνωση, που συστάθηκε πριν από λίγους μήνες και έχει την έδρα της στη Γενεύη, ανακοίνωσε στις 14 Μαΐου την πρόθεση της να διανείμει σχεδόν 300 εκατομμύρια γεύματα μέσα σε 90 ημέρες.
Το σχέδιο αυτό, παρά την έγκρισή του από το Ισραήλ, έχει απορριφθεί από τον ΟΗΕ, σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας σχετικά με το αν η βοήθεια έχει φτάσει πράγματι στους αμάχους.
Η παλαιστινιακή πλευρά δεν ενημέρωσε για καμία παράδοση βοήθειας νωρίτερα τη Δευτέρα, αλλά η GHF δήλωσε αργότερα ότι πραγματοποιήθηκαν παραδόσεις τροφίμων σε συγκεκριμένα σημεία και η διανομή είχε ξεκινήσει. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε πού βρίσκονται τα σημεία αυτά ή με ποια κριτήρια έγιναν οι επιλογές για τους αποδέκτες των προμηθειών.
Αντιρρήσεις
H GHF διαχειρίζεται τη βοήθεια παρά τις ενστάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς οι αναγκαίες προμήθειες άρχισαν να φτάνουν τη ημέρα που οι ισραηλινές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 52 ανθρώπους στη Γάζα.
Ο ΟΗΕ και διεθνείς ΜΚΟ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στη διανομή της GHF, που επικρίνεται για την στενή συνεργασία της με το Ισραήλ, το οποίο κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως μέσο πίεσης. Έτσι θεωρούν ότι το νέο σύστημα δεν θα είναι αποδοτικό.
Ο ΟΗΕ εκφράζει αμφιβολίες για το αν η οργάνωση πληροί τις αρχές «της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας».
Το Ισραήλ προτείνει την υλοποίηση ενός εναλλακτικού σχεδίου παράδοσης βοήθειας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εμποδιστεί η Χαμάς από την κατάσχεση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Απειλές από τη Χαμάς
Η GHF καταδίκασε χθες τις απειλές από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.
«Η GHF καταγγέλλει σθεναρά τις θανατικές απειλές από τη Χαμάς εναντίον οργανώσεων που υποστηρίζουν ανθρωπιστικές δράσεις σε σημεία διανομής κάτω από την εγγύηση της ασφαλείας της GHF, καθώς και τους ελιγμούς που σκοπεύουν να εμποδίσουν τους κατοίκους της Γάζας από την πρόσβαση στη βοήθεια», τόνισε.
Η οργάνωση προσέθεσε ότι “είναι προφανές ότι η Χαμάς αισθάνεται απειλή από αυτό το νέο επιχειρησιακό μοντέλο και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά της για να το υπονομεύσει”.
Η Χαμάς κατηγορείται συχνά από τις ισραηλινές αρχές για την κλοπή ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που το παλαιστινιακό κίνημα αρνείται.
Η GHF δεσμεύτηκε να προστατεύσει “τις ομάδες της που κινδυνεύουν τη ζωή τους για να μεταφέρουν τρόφιμα σε όσους το χρειάζονται περισσότερο”. Ωστόσο, “οι απειλές αυτές δεν θα μας αποθαρρύνουν”, πρόσθεσε.