«Καμπανάκι κινδύνου» έκρουσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιώντας για τους σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την ξηρασία στην Ευρώπη, οι οποίοι μπορεί να απειλήσουν έως το 15% της παραγωγής στην ευρωζώνη, κυρίως λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που καθίστανται πιο συχνά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
«Η έλλειψη επιφανειακού νερού συνιστά τον κυριότερο κίνδυνο για την οικονομία της ευρωζώνης», αναφέρουν πέντε συγγραφείς σε σχετικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.
«Ακραία επεισόδια ξηρασίας μπορούν να εκτινάξουν τις συνέπειες»: η έλλειψη επιφανειακού νερού μειώνει τις γεωργικές αποδόσεις, διακόπτει την παραγωγή και αυξάνει τα κόστη, ενώ περιορίζει την υδροηλεκτρική ενέργεια και τις ποτάμιες μεταφορές, όπως τονίζουν οι συντάκτες.
Μια ακόμα διαπίστωση: η πραγματική ή αντιληπτή μείωση της ποσότητας νερού έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική πτώση των τουριστικών επισκέψεων σε ορισμένες περιοχές, γεγονός που προκαλεί ετήσιες οικονομικές απώλειες που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Γενικά, οι συγγραφείς εκτιμούν ότι το 72% των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη εξαρτώνται σε καθοριστικό βαθμό από αγαθά που παρέχει άμεσα η φύση: πόσιμο νερό, τρόφιμα (ψάρια, φρούτα κ.λπ.), ξύλο, πρώτες ύλες και ιατρικά φυτά.
Γεωργία και έλλειψη νερού
Η γεωργία είναι ο πιο ευάλωτος τομέας κατά την διάρκεια παρατεταμένης ξηρασίας, με πιθανές απώλειες έως 30% της παραγωγής στον νότο, σε σύγκριση με σχεδόν 12% στη Φινλανδία, σύμφωνα με το σημείωμα.
Η νότια Ευρώπη είναι η πιο πληγείσα, αλλά και η κεντρική και η βόρεια Ευρώπη αναφέρονται στο σημείο αυτό, καθώς η ξηρασία που έχει να καταγραφεί δεκαετίες πλήττει ήδη για εβδομάδες περιοχές της βόρειας Ευρώπης, από τη Σκωτία έως την Ολλανδία.
Οι συγγραφείς, οικονομολόγοι στην ΕΚΤ, προσθέτουν ότι η έλλειψη νερού αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του νερού και των τροφίμων, ενισχύοντας έτσι τον πληθωρισμό.
Επιπλέον, επισημαίνουν τον κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες αθέτησης πληρωμών από τις επιχειρήσεις: πάνω από 1.300 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικά δάνεια είναι εκτεθειμένα σε τομείς που πλήττονται σοβαρά από ξηρασία.
«Είναι κρίσιμο να συμπεριληφθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη φύση στις μεθόδους εκτίμησης χρηματοπιστωτικών κινδύνων, κυρίως αυτοί που αφορούν το νερό», καταλήγει το σημείωμα.
Πηγή: ΑΜΠΕ