Η αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης απαιτεί προσεκτική επιλογή διατροφής. Ειδικοί επισημαίνουν μια “υγιεινή” τροφή που μπορεί να κρύβει κινδύνους και τονίζουν τη σημασία της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών για την υγεία της καρδιάς.
Οι κίνδυνοι της υψηλής αρτηριακής πίεσης
Η υπέρταση, γνωστή και ως “σιωπηλός δολοφόνος”, δεν εμφανίζει συμπτώματα και ζητά τακτικές ιατρικές εξετάσεις. Ενώ ορισμένες τροφές είναι ευεργετικές, άλλες, παρά την καλή τους φήμη, ενδέχεται να είναι επιβλαβείς.
Είναι κρίσιμο οι ενήλικες άνω των 40 ετών να παρακολουθούν régulièrement την αρτηριακή τους πίεση, καθώς η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως:
- καρδιοπάθειες,
- νεφρικές παθήσεις,
- καρδιακές προσβολές,
- εγκεφαλικά επεισόδια,
- καρδιακή ανεπάρκεια και
- αγγειακή άνοια.
Η υπέρταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω φαρμακευτικής αγωγής και διατροφικών αλλαγών. Ωστόσο, ορισμένες τροφές μπορεί να προσφέρουν απρόσμενα οφέλη, ενώ άλλες μπορεί να κρύβουν κινδύνους.
Τροφές που υποστηρίζουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης
- Χυμός παντζαριού
- Φρούτα και λαχανικά
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
Χυμός παντζαριού
Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) έχει δείξει ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά, που περιέχουν κάλιο, μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του BHF, ο χυμός παντζαριού είναι πηγή νιτρικών αλάτων, που θεωρούνται ευεργετικά για την πίεση.
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι θεμελιώδη στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς είναι πλούσια σε κάλιο και νιτρικά άλατα. Το BHF προτείνει να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Προτείνονται ποικιλίες όπως σπανάκι, σέλινο, κέιλ, μπανάνες και φράουλες για μια ευρεία γκάμα θρεπτικών στοιχείων.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι γνωστά για τα ωφέλη τους στην υγεία, κυρίως λόγω του μειωμένου κινδύνου καρδιοπαθειών και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Τρόφιμα όπως καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης και βρώμη εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.
Η Νο1 “υγιεινή” τροφή που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υπέρταση
Μία τροφή που ενδέχεται να κρύβει κινδύνους λόγω πρόσθετων ουσιών είναι οι επικίνδυνες επεξεργασμένες ελιές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Οι ειδικοί προειδοποιούν να αποφεύγουμε τις τροφές πλούσιες σε αλάτι, κυρίως για όσους πάσχουν από υπέρταση.
Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς προειδοποιεί: «Η ημερήσια κατανάλωση αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 γραμμάρια, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Ωστόσο, πολλοί από εμάς καταναλώνουν περισσότερο. Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ελιές, πατατάκια, σάλτσες και τουρσιά, καθώς και από επεξεργασμένα κρέατα όπως ζαμπόν και μπέικον, καθώς και από βασικά προϊόντα όπως ψωμί και δημητριακά.»
Παρά τα οφέλη τους από τη βιταμίνη Ε και τα υγιεινά λιπαρά, οι ελιές μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού από τη διαδικασία συντήρησής τους και θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ. Οι ελιές δεν είναι φυσικά αλμυρές, αλλά η άλμη και η ωρίμανση αυξάνουν την περιεκτικότητα σε νατρίου. Διαθέσιμες είναι και ανόθευτες ελιές σε εξειδικευμένα καταστήματα.
Ο ιστότοπος του BHF συμβουλεύει: «Ελέγξτε τις ετικέτες για επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και μειώστε τη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι. Προσπαθήστε να περιορίσετε τα γεύματα σε εστιατόρια και τις παραγγελίες εκτός σπιτιού, δημιουργώντας τις δικές σας εκδοχές με λιγότερο αλάτι.»