Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με την υψηλή χοληστερίνη. Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει έναν εύκολο διατροφικό σύμμαχο που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης και τη βελτίωση της συνολικής υγείας.
Η κύρια τροφή που ενδέχεται να μειώσει την χοληστερίνη, σύμφωνα με τους ειδικούς
Η υψηλή χοληστερίνη συνιστά σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Αν και πλήττει συχνότερα άτομα άνω των 50 ετών και συγκεκριμένες ομάδες, η υγιεινή διατροφή είναι κρίσιμη για τη διαχείρισή της.
Μία τροφή που μπορεί να είναι σύμμαχος στη μάχη κατά της υψηλής χοληστερίνης είναι το γιαούρτι. Ορισμένα γιαούρτια περιέχουν φυτικές στερόλες και στανόλες, οι οποίες είναι φυτικές ενώσεις που, σύμφωνα με το Heart UK, θεωρούνται η «καλύτερη τροφή για τη μείωση της χοληστερίνης».
Οι στερόλες και οι στανόλες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερίνης στο έντερο, μειώνοντας έτσι τα επίπεδά της στο αίμα. Αν και μικρές ποσότητες βρίσκονται σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, η κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφίμων, όπως το γιαούρτι και το φυτικό βούτυρο, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της χοληστερίνης μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Είναι ασφαλή για άτομα με υψηλή χοληστερίνη και παιδιά με κληρονομική μορφή της νόσου, αλλά συνιστάται να αποφεύγονται από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και από παιδιά χωρίς κληρονομικές παθήσεις.
Γιαούρτι εμπλουτισμένο με στερόλες και στανόλες: Οδηγίες κατανάλωσης
- Στοχεύστε σε 1-3 μερίδες εμπλουτισμένων τροφίμων καθημερινά για να προσλάβετε 1,5-3 γραμμάρια στανόλων και στερολών.
- Καταναλώστε τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μαζί με γεύματα για βέλτιστη απορρόφηση.
- Επιλέξτε προϊόντα που αναφέρουν «εμπλουτισμένα με στανόλες ή στερόλες».
Άλλες τροφές που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης
Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγετε χαμηλά σε λιπαρά γιαούρτια. Τέτοιου είδους γιαούρτια περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από τα πλήρη, βοηθώντας στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης, σύμφωνα με το British Heart Foundation.
Η βρώμη και το κριθάρι είναι επίσης ευεργετικά, καθώς περιέχουν βήτα-γλυκάνες, μια μορφή διαλυτής φυτικής ίνας που σχηματίζει τζελ στο έντερο, περιορίζοντας την απορρόφηση της χοληστερίνης.
Τα φασόλια, ο αρακάς και οι φακές είναι άλλες εξαιρετικές πηγές διαλυτών φυτικών ινών. «Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας με φυτικές πρωτεΐνες αυτής της μορφής, προκειμένου να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας», προσθέτει το British Heart Foundation.
Ενσωματώνοντας αυτές τις τροφές στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να κάνετε αισθητές προόδους στη μείωση της χοληστερίνης και να προστατεύσετε την καρδιοαγγειακή σας υγεία.