Μια τροφή που συχνά θεωρείται “ένοχη” μπορεί στην πραγματικότητα να έχει θετική επίδραση στην καρδιά μας. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέτρια καθημερινή κατανάλωσή της σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων, χάρη στις ωφέλιμες ιδιότητές της.
Η κορυφαία τροφή για την καρδιά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη
Εάν αγαπάτε το τυρί, υπάρχουν ευχάριστες ειδήσεις. Αν και ενδέχεται να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τα κορεσμένα λιπαρά και το νάτριο, τα νέα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση της σωστής ποσότητας τυριού μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ειδικά για την καρδιά.
Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, μια ανασκόπηση του 2023 που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition αναφέρει ότι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από πολλές παρατηρητικές μελέτες σχετικά με την κατανάλωση τυριού και την υγεία. Η έρευνα κατέδειξε ότι η κατανάλωση περίπου 42,5 γραμμαρίων τυριού ημερησίως συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιοπαθειών και θανάτου από καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Η Emily Gelsomin, ανώτερη κλινική διαιτολόγος στο Massachusetts General Hospital, σημείωσε ότι η διαδικασία ζύμωσης του τυριού παίζει καθοριστικό ρόλο στα ευεργετικά του αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, ωφέλιμα μικρόβια διασπούν τη λακτόζη και τις πρωτεΐνες του γάλακτος, παράγοντας μοναδικές γεύσεις. Αντίστοιχα, ορισμένα υποπροϊόντα αυτής της διαδικασίας μπορεί να αντισταθμίζουν την περιεκτικότητα του τυριού σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά.
Για παράδειγμα, τα βακτήρια που βρίσκονται σε τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το ασιάγκο δημιουργούν ενώσεις παρόμοιες με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τους αναστολείς ACE. Επιπλέον, η ζύμωση προκαλεί την παραγωγή βιταμίνης Κ, που συμβάλλει στην επιβράδυνση των επιβλαβών εναποθέσεων ασβεστίου στις αρτηρίες και τις καρδιακές βαλβίδες. Τυριά που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ περιλαμβάνουν το μίνστερ, το καμαμπέρ και το ένταμ.
Τα πιο ωφέλιμα τυριά για την καρδιά
Η επιλογή τροφών έχει καθοριστική σημασία για την καρδιά. Αν και τα τυριά συχνά θεωρούνται απαγορευτικά λόγω των λιπαρών τους, υπάρχουν ποικιλίες που μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Η ειδικός διατροφής Emily αναφέρει ότι η σύγκριση των διαφορετικών τύπων τυριού είναι περίπλοκη, καθώς οι μελέτες που εξετάζουν την άμεση επίδρασή τους στην υγεία της καρδιάς είναι περιορισμένες. Επιπλέον, οι μερίδες ποικίλλουν: 113 γραμμάρια για το cottage cheese, σε αντίθεση με 28 γραμμάρια για το τσένταρ, την παρμεζάνα ή το ελβετικό τυρί.
Τυριά με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά
- Μοτσαρέλα: Περίπου 4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ανά 28 γραμμάρια.
- Κατσικίσιο τυρί: Περίπου 4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ανά 28 γραμμάρια.
Τυριά με περισσότερα κορεσμένα λιπαρά
- Ελβετικό τυρί
- Προβολόνε
- Τσένταρ
- Μπρι
- Μπλε τυρί
Τυριά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο
- Μπλε τυρί
- Φέτα
- Παρμεζάνα
Η Emily επισημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε εντελώς τυριά με ελαφρώς μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νάτριο ή κορεσμένα λιπαρά, όπως η παρμεζάνα, καθώς μπορεί να περιέχουν ωφέλιμα ζυμωμένα προϊόντα.
Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τυριά
Τα επεξεργασμένα τυριά περιέχουν πρόσθετα, όπως χρωστικές και συντηρητικά, και δεν παρέχουν τα ίδια πιθανά οφέλη με το φυσικό τυρί.
Προσοχή στα φυτικά τυριά
Τα φυτικά “τυριά” συχνά περιλαμβάνουν λάδι καρύδας, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, επομένως η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με προσοχή.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένα τυριά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, η μέτρια κατανάλωση φυσικών τυριών μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής καρδιοαγγειακής διατροφής. Το μυστικό είναι να προσέχουμε τις μερίδες και να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες επιλογές.