Η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ένας ενδοκρινολόγος μοιράζεται πολύτιμες πληροφορίες για το πώς η προσθήκη μια συγκεκριμένης κατηγορίας τροφών στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να μειώσει τη «κακή» χοληστερόλη και να προστατεύσει την καρδιά σας.
Η κορυφαία τροφή για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με ειδικό
Ο ενδοκρινολόγος Francisco Rosero, μέσω του TikTok, υπογραμμίζει τα εξαιρετικά οφέλη των οσπρίων, όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβύθια, για την καρδιαγγειακή υγεία.
Οι καρδιακές προσβολές παραμένουν ένας από τους κύριους θανάσιμους παράγοντες. Ωστόσο, αυτές οι διατροφικές επιλογές, όπως η τακτική κατανάλωση οσπρίων, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο.
Τα οφέλη των οσπρίων για την καρδιά
- Μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL): Τα όσπρια βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας την LDL και τα τριγλυκερίδια, ενώ παράλληλα αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL).
- Μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου: Η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ οδηγεί σε λιγότερες πιθανότητες για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.
- Ελέγχος του σακχάρου στο αίμα: Ορισμένα όσπρια περιέχουν ένζυμα που καταστέλλουν την απορρόφηση υδατανθράκων, βοηθώντας στην αποφυγή απότομων αυξήσεων της γλυκόζης και της ινσουλίνης.
- Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Οι φακές, ειδικότερα, είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, φυτικά θρεπτικά συστατικά με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Πόσο συχνά θα πρέπει να τρώτε όσπρια
Ο Dr. Rosero συνιστά την κατανάλωση περίπου 60 γραμμαρίων οσπρίων καθημερινά ή 400 γραμμαρίων εβδομαδιαίως για τη σημαντική μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Μια μερίδα την ημέρα (φασόλια, φακές, ρεβύθια, σόγια) μπορεί να έχει θετική επίδραση.
Φακές: Οφέλη για την καρδιά και το έντερο, σύμφωνα με ερευνητές
Μια ανασκόπηση του 2017 ανέφερε την «αυξανόμενη επιστημονική προσοχή» στις φακές λόγω της «υψηλής θρεπτικής τους αξίας, των πολυφαινολών και άλλων βιοδραστικών ενώσεων». Σημειώθηκε ότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο είναι πολύ χρήσιμη για την καρδιά, ενδέχεται να προλαμβάνει καρδιοαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία.
«Σε σύγκριση με άλλα όσπρια, οι φακές έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες και μεγάλες ποσότητες πρεβιοτικών υδατανθράκων που υποστηρίζουν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, προλαμβάνοντας ασθένειες που σχετίζονται με το έντερο», παρατήρησαν οι επιστήμονες.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Healthline, έρευνες δείχνουν ότι οι φακές είναι πιο αποτελεσματικές από τον αρακά, τα ρεβίθια και τα φασόλια στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο Dan Buettner, ερευνητής για την μακροχρόνια υγεία, υπογραμμίζει επίσης τα οφέλη των φακών στην υγεία.
@endocrinorosero Lentejas: Pequeñas pero Poderosas💪🏼 Incluir legumbres en tu alimentación diaria puede hacer maravillas por tu salud. Son ricas en proteínas vegetales y fibra, bajas en sodio y grasas saturadas, y tienen múltiples beneficios respaldados por la ciencia: ✅ Mejoran el perfil cardiometabólico 🫀 ✅ Reducen el riesgo de enfermedades cardiovasculares ❤️ ✅ Tienen efectos antiinflamatorios y antidiabéticos 🩸 ✅ Se asocian con menor riesgo de mortalidad 📉 ✅ Son una opción sostenible para el planeta 🌎 ¿Ya las incluyes en tu dieta? ¡Cuéntame en los comentarios! ⬇️ #SaludMetabólica #Legumbres #AlimentaciónSaludable ♬ The Funk Beat – Cassiopeia