Ο ύπνος αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της υγείας, εξίσου σημαντικός με τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα. Νέα ερευνητικά ευρήματα αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο η καθημερινή κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και να υποστηρίξει την καρδιοαγγειακή σας υγεία.
Η κορυφαία τροφή για καλύτερο ύπνο και υγιή καρδιά
Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός αβοκάντο μπορεί να έχει θετική επίδραση στον ύπνο. Σε μια δευτερογενή ανάλυση της μεγαλύτερης τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής σχετικά με τα αβοκάντο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενήλικες που κατανάλωναν ένα αβοκάντο καθημερινά για έξι μήνες παρουσίασαν καλύτερη ποιότητα ύπνου, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα από δύο αβοκάντο το μήνα.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), επαρκής ύπνος μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιοαγγειακές παθήσεις. Αυτά τα αποτελέσματα προστίθενται σε μια αυξανόμενη βάση αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν τα αβοκάντο ως τροφή ωφέλιμη για την καρδιά και αποτελούν την πρώτη αναφορά που συνδέει την κατανάλωση αβοκάντο με την ποιότητα του ύπνου. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA) θεωρεί τον άριστο ύπνο έναν από τους οκτώ παράγοντες υγείας που μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική καρδιοαγγειακή ευημερία.
«Ο ύπνος αναδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας για την υγεία της καρδιάς και η μελέτη μας ενθαρρύνει να εξετάσουμε πώς η διατροφή—και τροφές όπως το αβοκάντο—μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωσή του. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιοαγγειακή υγεία είναι πολλαπλοί, και αν και καμία τροφή δεν είναι θαυματουργή, ορισμένες—όπως τα αβοκάντο—προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά στοιχεία που υποστηρίζουν διάφορες πτυχές της καρδιοαγγειακής υγείας. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα στην κατανόηση της επιστήμης γύρω από τα αβοκάντο και τα ενδεχόμενα οφέλη της κατανάλωσης τους», δηλώνει η Dr. Kristina Petersen, μελετητής και αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Penn State University.
Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη και τι αποκάλυψε για τα αβοκάντο
Με τη στήριξη του Avocado Nutrition Center, η μελέτη αυτή περιλάμβανε 969 ενήλικες στις ΗΠΑ με φυλετική και εθνοτική ποικιλία και αύξηση της περιφέρειας μέσης, παράγοντα καρδιοαγγειακού κινδύνου που επηρεάζει σχεδόν το 60% των ενηλίκων. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν ώστε να καταναλώσουν είτε ένα αβοκάντο ημερησίως είτε ελάχιστη ποσότητα (λιγότερο από δύο αβοκάντο το μήνα), διατηρώντας τη συνηθισμένη τους διατροφή για έξι μήνες.
Η αξιολόγηση της καρδιοαγγειακής υγείας πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του Life’s Essential 8TM της AHA, ένα εργαλείο που βοηθά επαγγελματίες και άτομα στην κατανόηση και μείωση των παραγόντων κινδύνου. Αναγνωρίζει τις βασικές συμπεριφορές και παράγοντες υγείας, όπως η ποιότητα της διατροφής, η σωματική δραστηριότητα, η έκθεση στον καπνό, ο ύπνος, το βάρος, η αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια και η γλυκόζη στο αίμα.
Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο σχετίζεται με βελτίωση της ποιότητας διατροφής (μέσω του Δείκτη Υγιεινής Διατροφής 2015), λιπιδίων αίματος (σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα LDL-C και ολικής χοληστερόλης) και ποιότητας ύπνου (αυξημένη αυτοαναφερόμενη διάρκεια ύπνου).
Παρ’ όλο που η μελέτη δεν σχεδιάστηκε αρχικά για να εξετάσει τον ύπνο ως βασικό αποτέλεσμα, τα ευρήματα προσφέρουν ενδιαφέρουσες προοπτικές για μελλοντική έρευνα με πιο αυστηρές μεθόδους και εργαλεία, προκειμένου να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα θρεπτικά στοιχεία των αβοκάντο μπορούν να υποστηρίξουν πτυχές της καρδιοαγγειακής υγείας. Αν και υπάρχουν προοπτικές στον σχεδιασμό της μελέτης, τα αποτελέσματα δεν είναι οριστικά και δεν μπορούν να γενικευτούν σε όλους τους πληθυσμούς.
Τα θρεπτικά στοιχεία του αβοκάντο που επηρεάζουν τον ύπνο και την καρδιοαγγειακή υγεία
Τα αβοκάντο περιέχουν τα εξής θρεπτικά στοιχεία ανά μερίδα (1/3 μέτριο αβοκάντο) που μπορεί να συμβάλλουν στην ποιότητα του ύπνου:
- Τρυπτοφάνη: 13mg, πρόδρομος της μελατονίνης που ρυθμίζει τον ύπνο.
- Φολικό οξύ: 45 mcg (10% ΣΗΠ), συμμετέχει στην παραγωγή μελατονίνης.
- Μαγνήσιο: 15mg (4% ΣΗΠ), βοηθά στη σύσπαση και χαλάρωση των μυών.
Επιπλέον, ο συνδυασμός φυτικών ινών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων στα αβοκάντο έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιοαγγειακή υγεία:
- Φυτικές ίνες: 3g (11% ΣΗΠ), το ένα τρίτο εξ αυτών είναι διαλυτές ίνες, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
- Μονοακόρεστα λιπαρά: 5g, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα LDL χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού.