Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ανοίγει νέες προοπτικές για παροχές και φορολογικές μειώσεις. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο Κρατικός Προϋπολογισμός εμφάνισε ταμειακό Πρωτογενές Πλεόνασμα 5,148 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,866 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2024. Τα φορολογικά έσοδα επίσης κατέγραψαν αύξηση 1,765 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστούλια, τα φορολογικά έσοδα σημειώνουν σημαντική άνοδο, με κυριότερες πηγές αυτή του φόρου εισοδήματος (+1,352 εκατ. ευρώ) και των φόρων επί αγαθών και υπηρεσιών (+737 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο ΦΠΑ φτάνει τα 708 εκατ. ευρώ).
Αναφορικά με τα έσοδα από ΦΠΑ, παρατηρείται αύξηση 9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του προηγούμενου έτους. Η τελευταία εκτίμηση του ΓΛΚ για το οικονομικό σενάριο του Μαρτίου 2025 προέβλεπε ρυθμό αύξησης 4,56% για το 2025.
Καθώς δεν έχουν ληφθεί νέα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων από ΦΠΑ, η άνοδος αποδίδεται κυρίως σε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό του «κεντού» του ΦΠΑ μέσω της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS και mydata. Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνεται δημοσιονομικός χώρος χάρη στη μείωση της φοροαποφυγής. Σήμερα, η παραοικονομία εκτιμάται σε 16% – 18% του ΑΕΠ.
Εάν το 2025 το «κενό ΦΠΑ» μειωθεί περαιτέρω, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εκτιμάται ότι θα προστεθούν στα δημόσια έσοδα έως 1 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τα 2 δισ. ευρώ που εξοικονομήθηκαν από τη φοροδιαφυγή πέρυσι. Ήδη φέτος η αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ είναι διπλάσια των αρχικών εκτιμήσεων.
Προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος
Εν μέσω γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, τροφοδοτούμενη από τις θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις και την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.
Η αναθεωρημένη εκτίμηση του Γραφείου για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2025 έχει μειωθεί οριακά στο 2,2%, με εύρος πρόβλεψης 2,1% – 2,3%.
Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες προβλέπουν ετήσια μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η Ελλάδα επιτυγχάνει έναν ταχύτερο ρυθμό μείωσης του λόγου αυτού τα τελευταία χρόνια, ενώ οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση του χρέους στο μέλλον είναι θετικές.