Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
«Οι ιστορικές μας σχέσεις, που έχουν αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου, είναι βασικά σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτή η καλή γειτονία εκφράζει τις αρχές και τις αξίες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στον οποίο η ανθρωπότητα εναποθέτει ελπίδες εδώ και πολλές δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε, αυτή η υποδειγματική σχέση έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τασούλας απευθυνόμενος στον Αλ Σίσι.
«Αντικρίζοντας τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων και σκεπτόμενος τις επερχόμενες συναντήσεις σας στο πρωθυπουργικό γραφείο, σκέφτομαι πώς αυτό το περιθώριο βελτίωσης αγγίζει μια ευρεία γκάμα θεμάτων όπως ασφάλεια, ενέργεια, εκπαίδευση και πολιτισμό, τα οποία αξίζει να ενταθούν για να καταστήσουν τη σχέση μας ακόμη πιο γόνιμη» πρόσθεσε ο Πρόεδρος.
«Ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αναφέρουμε, κύριε Πρόεδρε, είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρειά μας, που προκαλεί πολλές ανησυχίες. Η Αίγυπτος, με την επιρροή της στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επιδιώκει τη σταθερότητα και την ειρήνη, όπως και η δική μας χώρα. Είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν αυτές οι παραδοχές σε μια ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πώς οι χώρες μας, υποστηρίζοντας τις αρχές του ειρηνικού διαλόγου, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής» τόνισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας.
Από την πλευρά του, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Κωνσταντίνο Τασούλα για την υποδοχή και τόνισε ότι είναι η πέμπτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, υποδεικνύοντας τη θετική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Θα ήθελα να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στον ελληνικό λαό» δήλωσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος υποστηρίζει την ειρήνη και ότι ο συντονισμός με την Ελλάδα στοχεύει στη σταθερότητα της περιοχής, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις διμερείς σχέσεις.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα της Γάζας, διευκρινίζοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των ομήρων, ενώ για το μεταναστευτικό ζήτημα σημείωσε ότι υπάρχουν 9 εκατομμύρια άνθρωποι που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα και να μεταβούν στην Αίγυπτο. «Επιθυμούμε οι Παλαιστίνιοι να παραμείνουν στη Λωρίδα της Γάζας» τόνισε.
Ο κ. Αλ-Σίσι υπενθύμισε ότι από το 2016 η Αίγυπτος δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως γέφυρα για τη μετακίνηση μεταναστών προς την Ευρώπη και πρόσθεσε: «Αυτό είναι για εμάς ένα ηθικό και ανθρωπιστικό ζήτημα. Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στους Ευρωπαίους εταίρους μας».
«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη λαθρομετανάστευση, αλλά χρειάζεται συντονισμός και για τη νόμιμη μετανάστευση» τόνισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, καταλήγοντας: «Και για εμάς και για την Ελλάδα, η σταθερότητα είναι προτεραιότητα».