Η προοπτική της λύσης των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους «διατρέχει μεγαλύτερους κινδύνους από ποτέ» και η «πλήρης εξομάλυνση» των σχέσεων Ισραήλ και αραβικών χωρών φαίνεται μη εφικτή» έως τη διάσκεψη της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο, όπως αναγνώρισε σήμερα γαλλική διπλωματική πηγή.
Ωστόσο, «τα τρέχοντα γεγονότα μας δείχνουν ότι αυτή η λύση είναι πιο αναγκαία από ποτέ», συνέχισε.
Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία θα προεδρεύσουν σε διεθνή διάσκεψη για το παλαιστινιακό ζήτημα στη Νέα Υόρκη από 17 έως 20 Ιουνίου.
Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί εν μέσω «εξαιρετικά ανησυχητικών εξελίξεων» τους τελευταίους μήνες, επισημαίνει η γαλλική διπλωματική πηγή, αναφερόμενη στην επανέναρξη και εντατικοποίηση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και στον πλήρη αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας για πάνω από δυόμισι μήνες, η οποία αρχίζει να διανέμεται μόλις την περασμένη εβδομάδα.
«Στο πλαίσιο αυτό, στην Γαλλία θεωρούμε ότι η λύση των δύο κρατών απειλείται περισσότερο από ποτέ», δήλωσε. «Ο κίνδυνος προέρχεται από την καταστροφή της Γάζας και από τη σαφή βούληση ορισμένων μελών της ισραηλινής ηγεσίας να ανακαταλάβουν την περιοχή, εκδιώκοντας ουσιαστικά ένα μέρος του πληθυσμού, ακόμη και αν φαίνεται ότι αυτή η λύση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ».
«Είμαστε ενήμεροι για τα εμπόδια που έχουν καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία τα τελευταία τριάντα χρόνια», πρόσθεσε.
Η βασική ιδέα της διάσκεψης της Νέας Υόρκης είναι να αρχίσουν νέες αναγνωρίσεις ενός παλαιστινιακού κράτους — το οποίο αναγνωρίζεται σήμερα από περίπου 150 χώρες — καθώς και να ξεκινήσουν διαδικασίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ.
Η Γαλλία και άλλες χώρες μπορεί να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος για να «πηγαίνουμε προς μια μη αναστρέψιμη κατεύθυνση» στην κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών.
«Κατανοούμε ότι το υπάρχον τοπίο στη Γάζα καθιστά δύσκολη την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με το Ισραήλ», σχολίασε η ίδια πηγή.
Οι Συμφωνίες του Αβραάμ
Το 2020, οι Συμφωνίες του Αβραάμ, που υπογράφηκαν με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, οδήγησαν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και τριών αραβικών χωρών: των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου.
Πολλές αραβικές χώρες, ωστόσο, όπως η Σαουδική Αραβία, η Συρία και ο Λίβανος, έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.
«Ωστόσο, η εξομάλυνση δεν είναι απλώς μια πράξη, είναι μια διαδικασία, και ελπίζουμε ότι μπορεί να ανακοινωθούν βήματα από αραβικές χώρες που δεν έχουν ακόμα εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ», ώστε να «δημιουργηθεί ένας δρόμος για μια διαδικασία εξομάλυνσης και περιφερειακής ολοκλήρωσης».
Η πηγή τόνισε επίσης τη σημασία της «προόδου στον αφοπλισμό της Χαμάς και στην απομάκρυνση της από τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας».
Πηγή: ΑΜΠΕ