Ο Άσραφ Μαχμούντ Γουάφι, μόλις 10 ετών, σκοτώθηκε χθες τα ξημερώματα από πύραυλο που εκτινάχθηκε από ισραηλινό drone στο στρατόπεδο Χαν Γιουνίς στη Γάζα, καθώς έψαχνε για λίγο ψωμί.
Ο πατέρας του είχε πάει επίσης εκεί, και απομακρύνθηκαν ελπίζοντας να βρουν καλύτερη τύχη στην αναζήτηση τροφής. Στην επιστροφή, έφεραν τον γιο του νεκρό, μέσα σε μια πλαστική σακούλα.
«Τα όνειρά μας έγιναν ένα κομμάτι ψωμί, που κάποτε ήταν μεγάλα και τώρα δεν είναι παρά ένα κομμάτι», φωνάζει ο πατέρας μπροστά στο άψυχο σώμα του γιου του.
Η μητέρα, σπαρακτική, πιάνει το χέρι του νεκρού Άσραφ και λέει: «Συγχώρεσέ με, γιε μου, αν δεν σου πρόσφερα τίποτα να φας»!
Αυτή η σκηνή μεταδίδεται από αραβικά δίκτυα και αναδεικνύει την τραγικότητα των γεγονότων στη μαρτυρική Γάζα.
Μια κατεστραμμένη και απελπισμένη λωρίδα γης, όπου οι κάτοικοι λιμοκτονούν, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από ανθρωπιά.
Περισσότεροι από 3.350 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την κατάρρευση της εκεχειρίας στις 18 Μαρτίου, με πάνω από 53.000 θανάτους τους τελευταίους 20 μήνες του πολέμου.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου χρησιμοποιεί πολλές μεθόδους για να επιφέρει θάνατο, με τις βόμβες και το λιμό να κυριαρχούν. Σκοπός της είναι να οδηγήσει τους Παλαιστίνιους σε μια νέα «Νάκμπα», απομακρύνοντάς τους από τις πατρογονικές τους εστίες.
Είναι προφανές ότι οι στοχοί που έχουν θέσει ο Νετανιάχου και οι υποστηρικτές του δεν είναι οι τρομοκράτες της Χαμάς, οι οποίοι έχουν αποδυναμωθεί στρατιωτικά, αλλά η δημιουργία ενός «Μεγάλου Ισραήλ» που θα τερματίσει οποιοδήποτε όνειρο για ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και πολιτικοί εντός του Ισραήλ αντιδρούν πλέον ενάντια στον Νετανιάχου.
Ο στρατηγός Γιαΐρ Γκολάν, πρώην υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει γεμίσει με «αναξιοπαθούντες» και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ μπορεί να καταλήξει ως κράτος-παρίας, παρόμοιο με τη Νότια Αφρική, τονίζοντας ότι μια υγιής χώρα δεν στοχεύει αμάχους και δεν σκοτώνει παιδιά ως χόμπι.
Η Ευρώπη φαίνεται να συνειδητοποιεί επιτέλους την κατάσταση και να λαμβάνει μέτρα κατά του Ισραήλ λόγω των «απαράδεκτων» συνθηκών στη Γάζα. Μετά από 20 μήνες φρίκης, εκφράζει την ανησυχία της για τη σφαγή στη Γάζα.
Έχοντας μετατραπεί οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι προσφάτως χαρακτήριζαν «αντισημίτη» όποιον εξέφραζε παρόμοιες απόψεις, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τίποτα ουσιαστικό. Οι Ευρωπαίοι κρατούν απλά προσχήματα, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, που συνεχίζει να προσπαθεί να διατηρεί ίσες αποστάσεις ως «έντιμος μεσολαβητής» ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.
Δυστυχώς, η «βλάβη της φρίκης» έχει ανέβει σε επίπεδα που είναι πλέον πέρα από τις δυνατότητες ακόμα και εκείνων που μέχρι τώρα έκλειναν τα μάτια και τα αυτιά στις κραυγές της Γάζας…