Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανακοίνωσε την απέλαση οκτώ μεταναστών, που κυρίως προέρχονται από χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, με προορισμό το Νότιο Σουδάν, μία από τις πιο φτωχές και ασταθείς χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, οι απελαθέντες δεν προορίζονται να παραμείνουν εκεί, καθώς το Νότιο Σουδάν δεν είναι ο τελικός τους προορισμός.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Τρίσα ΜακΛάφλιν, σε συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την αγανάκτησή της αναφορικά με την απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή που ανέστειλε την απέλαση, τονίζοντας ότι «επιχειρεί να αναγκάσει τις ΗΠΑ να φέρουν πίσω αυτούς τους εγκληματίες».
Την Τρίτη, ομοσπονδιακός δικαστής στη Βοστώνη διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διατηρήσει υπό κράτηση τους απελαθέντες και να εξασφαλίσει ότι θα είναι δυνατός ο επαναπατρισμός τους εάν η απέλαση κριθεί παράνομη.
Στη συνέχεια, σε νέα ακρόαση την Τετάρτη, το δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση παραβίασε προηγούμενη εντολή, επισημαίνοντας ότι η προθεσμία που δόθηκε στους μετανάστες για να αμφισβητήσουν νομικά την απέλασή τους ήταν «ξεκάθαρα ανεπαρκής». Η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε σε αμερικανικά ΜΜΕ.
Οι αμερικανικές αρχές γνωστοποίησαν τα ονόματα και τα ποινικά αδικήματα των οκτώ ατόμων: δύο υπήκοοι της Μιανμάρ, ένας του Βιετνάμ, ένας του Λάος, δύο της Κούβας, ένας του Μεξικού και ένας του Νότιου Σουδάν.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, η ΜακΛάφλιν δήλωσε: «Υπάρχουν οκτώ άτομα στην πτήση. Για λόγους ασφάλειας, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τον τελικό προορισμό τους». Όταν ρωτήθηκε ξανά, επισήμανε: «Επισημαίνουμε ότι το Νότιο Σουδάν δεν είναι ο τελικός προορισμός τους» χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η εκπρόσωπος ανέφερε: «Οι κρατούμενοι είναι υπό την ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας», αποφεύγοντας να αποκαλύψει την τοποθεσία τους. Αναφορικά με την τήρηση της δικαστικής απόφασης, δήλωσε: «Ενεργούμε σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία που ορίζει το αμερικανικό Σύνταγμα. Οι κρατούμενοι και οι δικηγόροι τους ενημερώθηκαν έγκαιρα».
Ωστόσο, δικηγόροι δύο από τους απελαθέντες – ενός υπηκόου Βιετνάμ και ενός Μιανμάρ – διαμαρτυρήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι ενημερώθηκαν μόνο την προηγούμενη ή και την ημέρα της πτήσης. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι παραβίασε δικαστική εντολή, καθώς δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να ζητήσουν διεθνή προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων.
Σε προηγούμενη περίπτωση απελάσεων με κατεύθυνση τη Λιβύη, ομοσπονδιακός δικαστής είχε κρίνει ότι κάθε απέλαση σε τρίτη χώρα πρέπει να αναστέλλεται μέχρι να διερευνηθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, με σκληρή ρητορική κατά της παράτυπης μετανάστευσης, χαρακτηρίζει το φαινόμενο «εισβολή εγκληματιών από το εξωτερικό». Επικαλούμενος τον νόμο περί «αλλοδαπών εχθρών» του 1798, υποστήριξε την απέλαση περίπου 250 ατόμων στο Ελ Σαλβαδόρ, κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε συμμορίες, κυρίως υπηκόους Βενεζουέλας.
Παρά τη σκληρή στάση του, η υπόσχεσή του να απελάσει «εκατομμύρια» μετανάστες προσκρούει συχνά σε νομικά εμπόδια, όπως αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο ωστόσο διατηρεί συντηρητική πλειοψηφία, καθώς τρεις από τους εννέα δικαστές έχουν διοριστεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του.