«Η ιστορία μας διδάσκει ότι μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μεγάλη επιρροή, αρκεί να διαθέτει όραμα και στρατηγικό σχέδιο που να εξυπηρετούν συγκεκριμένους εθνικούς και κοινωνικούς στόχους. Σήμερα είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στερείται εθνικής στρατηγικής. Οι αποφάσεις της καθοδηγούνται από τις δημοσκοπήσεις και την αποφυγή του πολιτικού κόστους», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου InSocial, για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι στην κοινωνία επικρατεί γενική απαισιοδοξία, μαζί με ένα αυξανόμενο αίσθημα καχυποψίας και οργής, καθώς έχουν περάσει δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών, και αντί οι βασικές ερωτήσεις να βρίσκουν απαντήσεις, πληθαίνουν. Τα τελευταία έξι χρόνια, αντί να εφαρμόζονται πολιτικές που θα οδηγούσαν σε κοινωνική σύγκλιση και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, επικρατεί ένα σχέδιο στήριξης της οικονομικής ελίτ εις βάρος της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων».
«Σε μία εποχή ραγδαίων γεωπολιτικών αλλαγών, που εντείνονται μετά την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ, η Ελλάδα παραμένει απλός θεατής, χωρίς να προτείνει δημιουργικές λύσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Στην εποχή που τιμούμε το ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρό του Κώστα Σημίτη, είμαστε συνδιαμορφωτές των μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Έθεσε ως νέο Εθνικό Στόχο μια «ΔΙΠΛΗ Κοινωνική Σύγκλιση», που, όπως ανέφερε, «είναι πιο αναγκαία από ποτέ».
«Η σύγκλιση πρέπει να αφορά τόσο τα πιο ανεπτυγμένα κράτη-μέλη όσο και την εσωτερική σύγκλιση. Κύριο μέλημα αυτής της στρατηγικής πρέπει να είναι η δραστική μείωση των ανισοτήτων στην ελληνική κοινωνία, επιτρέποντας σε όλο και περισσότερους πολίτες να απολαμβάνουν τις προοπτικές και τα οφέλη μιας βιώσιμης ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Εξέφρασε την ανησυχία του ότι η αυξανόμενη εσωτερική δυσαρέσκεια λόγω των άδικων και αναποτελεσματικών κυβερνητικών επιλογών θα μπορούσε να αποδυναμώσει την απαραίτητη κοινωνική στήριξη για τον στόχο της εξωτερικής σύγκλισης. «Δηλαδή, ενώ η Ευρώπη μας παρείχε συγκριτικά με τον πληθυσμό μας τα περισσότερα χρήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω επιδοτήσεων και χαμηλότοκων δανείων, παρατηρείται αύξηση του αντιευρωπαϊσμού», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «25 χρόνια μετά την απόφαση για ένταξη στο Ευρώ, έχουμε χρέος να εμπνεύσουμε και πάλι τον ελληνικό λαό, προσφέροντας ένα βαθιά κοινωνικό και προοδευτικό όραμα που θα ενδυναμώσει την εθνική μας αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις ιστορικές αυτές προκλήσεις».
Υπενθύμισε τη ρήση του Κώστα Σημίτη, σύμφωνα με την οποία «η απόφαση για την ένταξη της χώρας μας στο ευρώ κατέρριψε οριστικά την εικόνα μιας Ελλάδας μικρής και ανασφαλούς, η οποία βρισκόταν στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων», εξηγώντας ότι το διακύβευμα υπερέβαινε τα οικονομικά οφέλη για μια μικρή οικονομία όπως η ελληνική, που προσπαθούσε να ξεφύγει από μια περίοδο μεγάλων συναλλαγματικών κινδύνων και υψηλών επιτοκίων.
«Ο μεγάλος πολιτικός στόχος πίσω από την είσοδο στην ΟΝΕ ήταν η Κοινωνική Σύγκλιση της Ελλάδας με τα πιο ανεπτυγμένα κράτη-μέλη. Η ισχυρή ανάπτυξη μεταφράστηκε σε καλύτερους μισθούς και σε ένα δυνατό κοινωνικό κράτος, με τις κοινωνικές δαπάνες να έχουν αυξηθεί θεαματικά έως το 2004. Η Ελλάδα, χάρη στις προσπάθειες μας από το 1993, εξασφάλισε με το σπαθί της την είσοδό της στο κοινό νόμισμα», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας: «Αποδείξαμε ως παράταξη ότι με σωστό σχέδιο μπορούμε να πετύχουμε όσα φαίνονται αδύνατα. Θέτοντας εθνικούς στόχους με σαφή κοινωνικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό, μπορούμε να απελευθερώσουμε παραγωγικές δυνάμεις και, το σημαντικότερο, να ενώσουμε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που συμμετέχουν ενεργά στην εθνική προσπάθεια. Αυτό το πραγματικά εκσυγχρονιστικό εγχείρημα έβαλε τη χώρα μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και αναβάθμισε τη φωνή μας στα διεθνή κέντρα αποφάσεων».
Αναφέρθηκε στην ιστορική επιτυχία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλο που το Κυπριακό παρέμενε άλυτο, και εξέφρασε ανησυχία για την επιδείνωση των συνθηκών στη χώρα μετά την αλλαγή της κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2004. «Με την έλευση της εκδικητικής «απογραφής» παρατηρήθηκε μια απίστευτη εσωτερική προσπάθεια να υπονομευθεί η προσπάθεια της χώρας να εισέλθει στο ευρώ. Το αποκορύφωμα αυτής της επιζήμιας πολιτικής ήταν ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και οι συνέπειες που προήλθαν από αυτό», κατέληξε.