Η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει απολύσει περίπου 700 δημόσιους υπαλλήλους λόγω της υποστήριξής τους στις διαδηλώσεις υπέρ της ΕΕ που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες στη χώρα, σύμφωνα με το τοπικό τμήμα της οργάνωσης κατά της διαφθοράς, Διεθνής Διαφάνεια.
Η πρώην σοβιετική δημοκρατία έχει γνωρίσει αυξανόμενες διαμαρτυρίες κατά του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο κατηγορείται για αυταρχικές, φιλορωσικές τάσεις από τους επικριτές του.
Η κρίση εκδηλώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, όταν το Γεωργιανό Όνειρο ανακοίνωσε τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, που η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως προϊόν εκλογικής νοθείας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τον επόμενο μήνα, όταν το κόμμα ανακοίνωσε την αναστολή της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, απόφαση που θεωρήθηκε προδοτική από ένα κομμάτι του πληθυσμού, ιδίως από τη φιλοδυτική νεολαία.
Αυτή η ξαφνική αναστολή ενός μακροχρόνιου και δημοφιλούς εθνικού στόχου προκάλεσε ευρεία απογοήτευση στη χώρα των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων. Εργαζόμενοι από πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες υπέγραψαν ανοιχτές επιστολές εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση αυτή, ενώ ανώτεροι διπλωμάτες από ξένες πρεσβείες παραιτήθηκαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε δήλωσε ότι αυτές οι επιστολές αποτελούν έναν «αυτο-καθαρισμό» από όσους χαρακτήρισε προδότες εντός της δημόσιας διοίκησης.
Οι διαδηλώσεις, οι οποίες συνεχίζονται, έχουν αντιμετωπιστεί με βίαιες καταστολές από τις αρχές της Γεωργίας, κάτι που έχει καταδικαστεί από τις δυτικές χώρες.
Από την αρχή των διαμαρτυριών, το κυβερνών κόμμα έχει επανειλημμένα τροποποιήσει νόμους που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, μειώνοντας τις νομικές εγγυήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Η Διεθνής Διαφάνεια ανέφερε ότι οι υπηρεσίες που πλήγηκαν περισσότερο από τις απολύσεις περιλαμβάνουν το υπουργείο Άμυνας και το δημαρχείο της πρωτεύουσας Τυφλίδας.