Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει την αναγκαιότητα να στηρίζεται η κριτική σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε αποσπασματικές ή ανεπαρκείς πληροφορίες, απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη και τη χθεσινή του ανακοίνωση μετά από την επίσκεψή του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο τονίζει ότι «η Πολιτική Προστασία απαιτεί σοβαρότητα, συνέπεια και εθνική συνεννόηση» και προσθέτει ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα εκσυγχρονίζεται, ενισχύεται και οργανώνεται καλύτερα από ποτέ για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής και της κλιματικής κρίσης».
Η πλήρης ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:
«Η Πολιτική Προστασία απαιτεί σοβαρότητα, συνέπεια και εθνική συνεννόηση. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό η κριτική να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε αποσπασματικές ή ανεπαρκώς ενημερωμένες απόψεις.»
1. Ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος:
Από το 2019 μέχρι σήμερα, το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος έχει αυξηθεί κατά περίπου 4.000 άτομα, φτάνοντας τους 18.000 πυροσβέστες — ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία του Σώματος. Από αυτούς, 2.500 είναι εποχικοί. Με τις πρόσφατες προσλήψεις, η μέση ηλικία των πυροσβεστών έχει μειωθεί σημαντικά. Αντίθετα με τους ισχυρισμούς περί «ταχείας γήρανσης», η ηλικιακή ανανέωση είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα δημιουργηθεί νέα κατηγορία προσωπικού με τον τίτλο «Πυροσβέστες Γενικών Καθηκόντων Επί Θητεία» (Π.Ε.Θ.), οι οποίοι θα καλύψουν 150 οργανικές θέσεις, ενισχύοντας τη λειτουργία και την ευελιξία του Σώματος.
2. Αναβάθμιση Εναέριων Μέσων:
Σε σχέση με την «απένταξη» της αναβάθμισης 8 Canadair από το Ταμείο Ανάκαμψης:
Η αναβάθμιση των υφιστάμενων Canadair CL-415 είναι ήδη σε εξέλιξη, ενώ από το 2028 θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται 7 νέα Canadair CL-515, ενισχύοντας την αεροπορική δύναμη της χώρας. Οι διαδικασίες αυτές υλοποιούνται με σχέδιο και προγραμματισμό, και όχι με πρόχειρες κινήσεις.
3. Ποιοτική αναβάθμιση του μηχανισμού:
Για πρώτη φορά, λειτουργούν 20 Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), γνωστές και ως «δασοκομάντος», με 1.600 εξειδικευμένα στελέχη εκπαιδευμένα αποκλειστικά για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Τέσσερις από αυτές είναι νέες σε Χανιά, Ηλεία, Εύβοια και Ζάκυνθο, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκε και η 21η Μονάδα στην Καβάλα, η οποία θα στελεχωθεί σύντομα. Αυτή η καινοτόμος δομή έχει ξεκινήσει από το μηδέν και λειτουργεί ήδη σε καίριες περιοχές, επεκτεινόμενη συνεχώς. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση με πολιτικές πρόληψης και ενίσχυσης υποδομών, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους – όχι με ευχολόγια. Η κριτική δεν πρέπει να αγνοεί τα γεγονότα ή να περιορίζεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Η Πολιτεία οφείλει να είναι ειλικρινής με τους πολίτες. Η αλήθεια είναι ότι το Πυροσβεστικό Σώμα αναβαθμίζεται, εκσυγχρονίζεται και οργανώνεται καλύτερα από ποτέ, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και την κλιματική κρίση. Ο κοινός στόχος πρέπει να είναι εθνικός απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.»
Η ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε στα social media:
«Σήμερα επισκέφτηκα την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης για να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος για την αδιάκοπη προσπάθειά τους – πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες – να προστατεύσουν ζωές, περιουσίες και τον φυσικό πλούτο της χώρας.
Η συνάντησή μας έγινε στον απόηχο της απένταξης από το Ταμείο Ανάκαμψης της αναβάθμισης 8 Canadair και των 13 περιφερειακών κέντρων πολιτικής προστασίας, γεγονός που αποδεικνύει την ανεπάρκεια της διαχείρισης εκ μέρους της κυβέρνησης. Το ζήτημα έχει θιγεί πολλές φορές μέσω κοινοβουλευτικών ερωτήσεων από τους Τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση να μην έχει απαντήσει ακόμα.
Η κλιματική κρίση επιδεινώνεται. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πληθαίνουν, αλλά δεν μπορεί κάθε χρόνο η κλιματική κρίση, που είναι πραγματικότητα, να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, με έμφαση στην επένδυση πόρων στην πρόληψη και την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η ηλικιακή γήρανση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ταχύτατη. Πρέπει να γίνουν επιτέλους προσλήψεις, να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση, και να ικανοποιηθούν δίκαια αιτήματα, όπως η επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους πυροσβέστες.»