Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας και ξηρότητας στη Βρετανία αυτή την εποχή έχουν συμβάλλει στην αύξηση του μεγέθους των φραουλών που καλλιεργούνται στη χώρα.
Η Summer Berry Company, μια φάρμα παραγωγής φράουλας κοντά στο Τσίτσεστερ στο Δυτικό Σάσεξ, προμηθεύει μεγάλους λιανοπωλητές όπως οι Tesco, Sainsbury’s και Marks & Spencer. «Δεν έχουμε δει ποτέ φράουλες να μεγαλώνουν τόσο πολύ. Ορισμένες είναι πραγματικά υπερμεγέθεις, φτάνοντας σε μέγεθος δαμάσκηνων ή ακόμα και ακτινιδίων. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσει η σεζόν φράουλας» δηλώνει ο Μπαρτόζ Πίκονζ, επιχειρησιακός διευθυντής της φάρμας.
Οι φράουλες απαιτούν άφθονο ηλιακό φως και ξηρές συνθήκες για να αναπτυχθούν. Προτιμούν έξι έως οκτώ ώρες ηλιοφάνειας καθημερινά, γι’ αυτό και είναι σπάνιο να βρίσκονται ως τοπικό προϊόν στη Βρετανία το χειμώνα.
Οι δροσερές νύχτες επιτρέπουν στα φυτά φράουλας να μετατρέψουν την ενέργεια που συλλέγουν την ημέρα σε φυσικά σάκχαρα, όπως αναφέρει η ομοσπονδία καλλιεργητών φραουλών της Βρετανίας. Έτσι, αν και οι μεγαλύτερες φράουλες δεν είναι απαραίτητα πιο γλυκές, ο συνδυασμός ζεστών ημερών και δροσερών νυχτών τους τελευταίους μήνες έχει αποδειχθεί ιδανικός για την ανάπτυξή τους.
«Είχαμε τους πιο σκοτεινούς Ιανουάριο και Φεβρουάριο από τη δεκαετία του 1970, αλλά ακολούθησαν οι πιο φωτεινοί Μάρτιος και Απρίλιος από το 1910» αναφέρει ο Πίνκοζ, προσθέτοντας ότι οι φράουλες που καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή είναι 10% έως 20% μεγαλύτερες από το φυσιολογικό, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα χρειαστεί να τις κόβουν για να τις φάνε.
Οι καλλιεργητές σε όλη τη Βρετανία δηλώνουν ότι και ο Μάιος ακολουθεί την ίδια κλιματολογική τάση, με τις φράουλες στις καλλιέργειες να συνεχίζουν να είναι μεγάλες.
Naftemporiki.gr