Λίγες μόλις ημέρες πριν από την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η Κλαυδία μας συγκίνησε με ένα μήνυμα από τη σκηνή της Eurovision. Το τραγούδι της, που αναφερόταν στον ξεριζωμό και χαρακτηρίστηκε από το BBC και το CNN ως «μπαλάντα που μας στοίχειωσε», κατάφερε να μαγέψει το κοινό και τις επιτροπές, κερδίζοντας την 6η θέση σε έναν διαγωνισμό που τα τελευταία χρόνια φαινόταν να έχει γυρίσει την πλάτη στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η λάμψη αυτής της επιτυχίας δεν κατάφερε να απαλλάξει το αποτέλεσμα από πολιτικά συμφραζόμενα και ερμηνείες. Η πολιτικοποίηση της Eurovision είναι μια διαχρονικά παρούσα πραγματικότητα, με φέτος να ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Η βαθμολογία παρουσίασε εντυπωσιακές αντιφάσεις, με αναλύσεις να πλημμυρίζουν τα social media. Η Ελλάδα έλαβε 12 βαθμούς από το Ισραήλ, που σπάνια μας χειροκροτεί στην ιστορία μας, κυρίως φέτος που συζητήθηκε ευρέως το πολιτικό υπόβαθρο της συμμετοχής αυτής.
Από την άλλη, οι επιτροπές της Αρμενίας και της Σερβίας βαθμολόγησαν την Ελλάδα με “μηδέν”. Αυτές οι χώρες θεωρούνται πολιτισμικά κοντινές και οι σχέσεις των λαών τους έχουν ιστορικές ρίζες. Παρ’ όλα αυτά, το κοινό τους μας χάρισε από ένα “8άρι”, φανερώνοντας ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις κυριάρχησαν, σε αντίθεση με τις «ψυχρές» επιτροπές.
Η μηδενική βαθμολογία απ’ την Ουκρανία, και από τις επιτροπές και το κοινό, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Η Ελλάδα έχει δείξει έμπρακτη στήριξη σε αυτή τη χώρα, κάτι που έπεισε τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα να δηλώσει ότι οι σχέσεις ελληνορωσικές έχουν καταρρεύσει.
Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι ότι η Ελλάδα έλαβε “μηδέν” και από μεγάλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, με τις οποίες υπάρχει συναισθηματική και πολιτική σύνδεση.
Στην περίπτωση της Ιταλίας, ίσως η διαφορά στη μουσική κουλτούρα να έχει σημασία, καθώς οι ανατολίτικες ρίζες και η θεματολογία μας δεν βρίσκουν πάντα απήχηση. Αναφορικά με τη στάση της ιταλικής επιτροπής, κάποιοι διαπίστωσαν ότι αντικατοπτρίζει τις ψυχρές σχέσεις με την κυβέρνηση Μελόνι, που φέτος κινήθηκε διπλωματικά μακριά από τις ευαισθησίες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ισπανία, από την άλλη, μπορεί να βλέπει τη συμμετοχή της Ελλάδας ως γεωπολιτική ταύτιση με το Ισραήλ. Δεν είναι τυχαίο ότι η ισπανική δημόσια τηλεόραση, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, έστειλε μήνυμα υπέρ της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην Παλαιστίνη – μια από τις λίγες χώρες που πήραν ανοιχτή θέση στον διαγωνισμό φέτος.
Αν και μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο να τις Eurovision τη δούμε ως πολιτική αναλύση, είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Οι Έλληνες πολιτικοί δεν θα μπορούσαν να αφήσουν την Eurovision απαρατήρητη ή ανεκμετάλλευτη.
Η Κλαυδία έλαβε σωρεία συγχαρητηρίων, αλλά προκάλεσε και διαδικτυακό πόλεμο. Πολιτικά πρόσωπα κάθε απόχρωσης σχολίασαν το “μήνυμα” που έστειλε το κοινό προς το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους, τους Ευρωπαίους, τους Αριστερούς και τους Δεξιούς, αναρωτώμενοι αν ήταν η «συντηρητική αντί – Σάττι».
Στην Ελλάδα είναι περίπλοκο να χαρούμε απόλυτα μια επιτυχία χωρίς να σκεφτούμε τις πολιτικές διαστάσεις της. Ωστόσο, η Κλαυδία, το 22χρονο κορίτσι με τη μαγευτική φωνή, ξεκινά τώρα ένα νέο ταξίδι με το “Αστερόματα”, και αυτό αξίζει την προσοχή μας.