Η ΠΕΔΜΕΔΕ φέρνει και πάλι στην Ελλάδα, μετά από 33 χρόνια, το ετήσιο Συνέδριο της FIEC, των Ευρωπαίων Κατασκευαστών, με τίτλο: «Building Tomorrow: Solutions for Water Resilience and Blue Infrastructure». Πρόκειται για μια κορυφαία ευρωπαϊκή συνάντηση που στοχεύει να προσφέρει πειστικές λύσεις στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως η διαχείριση των υδάτων, η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα των υποδομών.
Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο της FIEC θα ξεκινήσει επίσημα την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025, στο Φάρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της FIEC, Piero Petrucco, καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Γκολιόπουλος, ενώ έχει προσκληθεί και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το φετινό Συνέδριο, που θα γίνει υπό τη σκιά της Ακρόπολης, του παγκόσμιου συμβόλου κατασκευαστικής αριστείας, έχει στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανθεκτικότητα των υποδομών απέναντι στις όλο και πιο ορατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως η λειψυδρία και οι πλημμύρες. Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν τις σύγχρονες προκλήσεις και να προτείνουν λύσεις στον τομέα του σχεδιασμού, της τεχνογνωσίας και των πολιτικών, με σκοπό να διαμορφώσουν μια ενιαία πολιτική για την Κατασκευαστική Βιομηχανία προς την Ε.Ε. και τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών.
Το Συνέδριο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να ηγηθεί του διαλόγου για τις υποδομές του μέλλοντος, με τη συμμετοχή των κυριότερων παραγόντων του ευρωπαϊκού κατασκευαστικού τομέα. Η FIEC εκπροσωπεί τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ευρώπη μέσω 32 εθνικών ομοσπονδιών από 27 χώρες, και επισημαίνει την ανάγκη για μια στρατηγική Blue Deal, συνδέοντας τη διαχείριση των υδάτων με το μέλλον των υποδομών και της κατασκευαστικής βιομηχανίας.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Γκολιόπουλος, δήλωσε σχετικά:
«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τον κλάδο μας. Ως ιδρυτικό μέλος της FIEC και ως οργανωτής, η ΠΕΔΜΕΔΕ επιδιώκει να προωθήσει την εξωστρέφεια και την ευρωπαϊκή διάσταση των ζητημάτων, αναδεικνύοντας τη σημασία των κατασκευαστών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Θέλουμε να καθορίσουμε τον ρόλο της κατασκευαστικής βιομηχανίας ως κρίσιμου τομέα της οικονομίας με σαφές κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, καθώς και να ενισχύσουμε το διάλογο με την ελληνική πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία για αξιοποίηση προτάσεων και λύσεων του κλάδου.»