Τα μεγάλα λιμάνια και στις δύο όχθες του Ειρηνικού έχουν επανέλθει στη φυσιολογική τους λειτουργία, με τα γιγαντιαία πλοία να μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι εργοστάσια σε όλη την Κίνα εργάζονται αδιάκοπα, ενώ στην Αμερική, οι μεγάλοι λιανέμποροι, όπως η Walmart και η Target, έχουν αρχίσει και πάλι να τοποθετούν παραγγελίες.
Η πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη, η οποία προβλέπει τριμηνιαία, αμοιβαία μείωση δασμών για αμερικανικά και κινεζικά προϊόντα σε διαχειρίσιμα επίπεδα, έχει επαναφέρει την εμπορική δραστηριότητα.
«Οι δασμοί ύψους 30% που επέβαλαν οι ΗΠΑ είναι ακόμη σημαντικοί, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο συζήτησης για τη μείωσή τους στο 10%», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες τελικά χρειάζονται την Κίνα περισσότερο απ’ ό,τι το Πεκίνο την Ουάσιγκτον», προσθέτουν.
Οι Κινέζοι κατασκευαστές είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικοί και έχουν δείξει μεγάλη πρόοδο στην παραγωγικότητα, ικανή να απορροφήσει τους αυξημένους δασμούς 30% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, η σημαντικότερη εμπορική σχέση παγκοσμίως μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών μπορεί να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς.
«Εάν η συμφωνία παραταθεί και μετά τον Αύγουστο, αυτό θα σημαίνει το τέλος του δασμολογικού πολέμου. Παρόλο που οι δασμοί 30% χρειάζονται προσοχή, φαίνεται να υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για τη μείωση στο 10%.
Λίγες παραχωρήσεις από την Κίνα
Η Κίνα έχει κάνει ελάχιστες παραχωρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμφωνία. Δεν έχει ανοίξει τη αγορά της σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, δεν έχει αυξήσει τις αγορές φαρμακευτικών προϊόντων και συνεχίζει τις προσπάθειές της να εισέλθει σε βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η τεχνητή νοημοσύνη και η αεροδιαστημική.
Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Τραμπ ανησυχεί για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία αν σταματήσουν οι εισαγωγές από την Κίνα. «Ο Τραμπ δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την αναπόφευκτη αύξηση του πληθωρισμού ή μια πιθανή ύφεση, καθώς ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, απορρίπτει τις προτάσεις του Λευκού Οίκου για μειώσεις των επιτοκίων», τονίζουν αναλυτές στις ΗΠΑ.
Τι αναμένουμε μετά
Αν και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν προσωρινά αποκλιμακώσει την εμπορική τους διαμάχη, το μέλλον μετά τη λήξη της 90ήμερης εκεχειρίας παραμένει αβέβαιο. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές θα ανταλλάσσουν απόψεις, παραμένοντας σε στενή επικοινωνία», τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες. Για το σκοπό αυτό, έχουν προγραμματιστεί τακτικές διαβουλεύσεις στην Κίνα και τις ΗΠΑ, ή και σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου στην Κίνα.
Στην ουσία, ωστόσο, τα βασικά ζητήματα παραμένουν αμετάβλητα. Οι κατηγορίες του προέδρου Τραμπ ότι η Κίνα συμμετέχει σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές συνεχίζουν να ισχύουν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να αλλάξουν τις αγορές, ιδιαίτερα στους τομείς της φαρμακευτικής, των ημιαγωγών και του χάλυβα. Από την πλευρά του, το Πεκίνο συνεχίζει να καταγγέλλει την «εσφαλμένη πρακτική» των ΗΠΑ της επιβολής μονομερών δασμών.
Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν να μην υπάρξει πρώιμη ευφορία. «Οι τρέχοντες δασμοί παραμένουν υψηλότεροι σε σχέση με την αρχή του έτους, και μια συμφωνία παραμένει ανολοκλήρωτη», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι, προσθέτοντας: «Το γεγονός ότι το χειρότερο σενάριο δεν έχει συμβεί δεν σημαίνει ότι όλα είναι εντάξει».
Σύμφωνα με το περιοδικό The Atlantic, αυτή η ιστορία «φέρνει ένα μάθημα για όλους όσους απειλεί ο Τραμπ, είτε χώρες, εταιρείες ή πανεπιστήμια: Ο Τραμπ είναι ο κλασικός νταής που επιθυμεί υποταγή αλλά φοβάται τη σύγκρουση».