Η Κίνα εκτόξευσε την πρώτη σειρά δορυφόρων, οι οποίοι, μαζί με άλλους που θα εκτοξευτούν σταδιακά, θα σχηματίσουν ένα δορυφορικό σμήνος σχεδιασμένο να λειτουργεί ως υπερυπλογιστής τεχνητής νοημοσύνης στο Διάστημα.
Δώδεκα δορυφόροι εκτοξεύθηκαν από ένα συνολικό αριθμό περίπου 2,800 δορυφόρων που θα δημιουργήσουν τη συνθετική δικτύωση Three-Body Computing Constellation, ένα σύστημα που θα επεξεργάζεται δεδομένα απευθείας στο Διάστημα. Το εγχείρημα αυτό υποστηρίζει η κινεζική ADA Space σε συνεργασία με το Zhejiang Lab.
Οι δορυφόροι εκτοξεύτηκαν με πύραυλο Long March 2D από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Jiuquan της Κίνας στις 14 Μαΐου, ως μέρος του σχεδίου για τη μείωση της εξάρτησης της Κίνας από επίγειους υπολογιστές.
Σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, οι δορυφόροι θα εκμεταλλευτούν τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του Διαστήματος ως φυσικό σύστημα ψύξης και θα διαθέτουν υπολογιστική ικανότητα χιλίων peta λειτουργιών ανά δευτερόλεπτο, όπου ένα peta ισούται με ένα τετράκις εκατομμύριο λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο.
«Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εξετάσουμε πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στο Διάστημα, πέρα από τα φορητά υπολογιστικά μέσα. Το Διάστημα έχει αποδειχθεί ξανά το νέο σύνορο για τις μελλοντικές μας δυνατότητες, τις επόμενες 10, 20 ή 50 χρόνια», δήλωσε ο Γουάνγκ Τζιάν, διευθυντής του Zhejiang Lab, στο τεχνολογικό συνέδριο Beyond Expo στο Μακάο.
Naftemporiki.gr